CP3 by Basketball Totaal

Apocalypse Now

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Soms lijkt het wel of op-zich-toevallige gebeurtenissen een voorbode zijn van het einde der tijden, als je in een pessimistische bui bent tenminste. Bijvoorbeeld toen laatst werd geconstateerd dat driekwart van de insecten zijn verdwenen.

Openbaring
De aarde beeft, de zeeën overspoelen het land, er is honger en oorlog zonder een zichtbaar einde. Tot zover de onheilsprofetieën, maar de afgelopen week zou een doemdenker ook de tekenen van de basketbal-Apocalyps gezien kunnen hebben.
Bijvoorbeeld in de nederlaag van het Nederlands vrouwenteam bij Spanje. De Orange Angels – geheel toevallig uiteraard zijn het in de Bijbel de Engelen die de Openbaring verkondigen – verloren in Valladolid met 92-26. Lieve help. De grootste nederlaag uit de geschiedenis.

Fluke
Nu ken ik de meeste dames een beetje en zo slecht als die uitslag doet vermoeden, zijn ze zeker niet. Spanje is weliswaar een maatje te groot, maar dit was een fluke, qua verschil. Een offday op een ongelukkig moment. Laten we er niet te hard schande van spreken. Veel belangrijker was de thuisnederlaag tegen Oekraïne. Als je die wint kun je met 100 punten verliezen van Spanje en sta je er beter voor.

Reflectie
Het is, vind ik, wel een gelegenheid voor wat reflectie over het in de afgelopen tien jaar gevoerde beleid in het vrouwenbasketbal. Ik laat mijn stokpaardje rustig in de hoek staan waar het de werkwijze van het CTO betreft, en vraag me alleen af of de focus van de bond op het vrouwengedeelte enige vruchten heeft afgeworpen ten opzichte van de tijd daarvoor. Qua resultaten in de seniorendivisie is het antwoord vooralsnog ‘neen’. Tien en twintig jaar geleden, toen Oranje ‘gewoon’ werd samengesteld uit clubbasketbalsters, plaatsten we ons ook net niet. Ook toen was er een goede coach, ook toen waren de speelsters goed, alleen in andere landen was dat ook het geval.

Inhaalslag
Van een inhaalslag is in elk geval geen sprake geweest. Terwijl er wel redelijk wat meer gelden in zijn geïnvesteerd, in deels dezelfde periode dat het mannenteam en de jongens U20 werden afgestoten. Terwijl de mannen zich in ieder geval nog plaatsten voor het EK 2015, lukt dat aan de dameskant vooralsnog niet. Dat kan zeker gebeuren, maar ik hoop wel dat we hier lessen uit trekken, voordat we academies opheffen en ons heel sterk maken voor een CTO bij de mannen. Teleurstellingen uit het verleden bieden een waarschuwing voor de toekomst.

Moeilijk
Een van de ruiters van de Apocalyps galoppeerde zaterdag door Leeuwarden, waar Donar opnieuw vijf spelers zonder Nederlands paspoort tegelijk opstelde. Oké mensen, hoe moeilijk is het nou? Voordat ik inga op de administratieve consequenties van het gebeurde: beseft iemand hoe oenig we als basketbalsport overkomen? Waar denk je dat journalisten het eerst over schrijven? Dat ZZ zijn eigen record aanscherpte door de competitie met 7-0 te starten, of dat coach Braal voor de tweede keer de regels was vergeten?

Straf
Het DBL-bestuur, dat demissionair is maar daardoor niet krachteloos hoeft te zijn, riep Aris tot winnaar uit en Donar tot verliezer. Ja, ook ik vind het vreemd dat je een regel aanneemt en pas maanden later vergadert over de straf op het overtreden daarvan. Maar stiekem ben ik het wel eens met de straf.
Niet, laat ik het nog maar eens zeggen, omdat ik iets tegen dat mooie Groningse team heb. Er werd mij te veel gewezen naar de scheidsrechters en commissaris, die tijdens het duel hadden zouden moeten hebben ingrijpen. Een dergelijke overtreding van de regels vind ik, zoals ik laatst ook al zei, iets voor een administratieve straf en niet een technische fout of iets dergelijks.

Provoceren
Er zijn best middelen om zoiets tijdens de wedstrijd te voorkomen dan wel bestrijden, maar wat mij betreft hoeven de officials dat niet te doen. Tegen Aris was Donar voor de tweede keer in overtreding in korte tijd. Ik weet niet of het zo is, maar ik dacht in ieder geval dat Braal het risico nam omdat de strafmaat nog niet was bepaald. Althans, zo schatte ik de reactie van de DBL in: dat wij demissionair zijn en er nog geen straf is bepaald, geeft je niet het recht om te provoceren.

Brainfart
Het kan dat ik er volkomen naast zit. In dat geval was het een brainfart van de Groningers. Van mij mag de regel morgen worden afgeschaft, maar zo lang hij geldt is-ie niet heel moeilijk na te leven toch? Tegen Aris, in de Nederlandse competitie? Twee topcoaches, twaalf topspelers, een teammanager, een statisticus, een fysio en niemand had het door?

Ironie
Voor wie van ironie houdt: Groningen krijgt de twee overige wedstrijden van het Nederlands team. Nu heeft Groningen een geweldige arena en dito fans, al vraag ik mij nog steeds af of het huis van Martinus ook maar half vol komt voor Oranje, in de zomer maar liefst, maar ik laat me graag verrassen.

Voor een groot stuk Nederland is het wel erg ver weg en daarbij vraag ik me af wat Den Bosch heeft misdaan om niet minstens één interland te krijgen, zeker aangezien Bosschenaar Paul Meijering een van de zeldzame sponsors is geweest de laatste jaren. Maar prima, ik kom graag in de Plaza.

Pale horse
Als Oranje opeens grote nederlagen gaat leiden, dan ga ik alsnog ingeblikt voedsel hamsteren. I looked, and behold a pale horse; and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.