CP3 by Basketball Totaal

Amical Toernooi een begrip in basketballand

Amical2015_007

Stuttgart Eagles (witte shirts), een volledig Amerikaans team uit Zuid-Duitsland

Waar een kleine club groot in kan zijn. Het bescheiden B.V. Amical uit Enschede organiseerde vorige week alweer voor de negende keer het Amicaltoernooi. Op zichzelf niets bijzonders zou je denken, maar het concept van de Enschedese basketbalvereniging blijkt enorm aan te slaan. Het is zelfs zo’n groot succes dat verenigingen vanuit het hele land maar wat graag naar Enschede komen en de inschrijving in een mum van tijd vol zit. 

Sommige verenigingen komen met meerdere teams en gebruiken het Amicaltoernooi als gezellige afsluiting van het seizoen. En ook in het buitenland blijft het toernooi niet onopgemerkt.  Dit jaar waren er 12 buitenlandse teams – uit Duitsland en Luxemburg – te bewonderen. Vooral de teams van Stuttgart Eagles trokken veel bekijks. Hoewel de club is gevestigd in Zuid-Duitsland, bestaat het volledig uit Amerikanen. De beleving op het veld en de vaardigheden die zij al op jonge leeftijd bezitten, waren prachtig om te zien.

Amical2015_005

Assist Assen MU14 deed dit jaar voor het eerst mee.

Het Amicaltoernooi wordt al jaren uitgesmeerd over twee dagen. Niet voor niets, want in totaal doen er bijna 70 teams aan mee, in verschillende leeftijdsklassen: van U12 tot aan Heren en Dames Senioren. Op 6 velden wordt het gehele weekend doorgespeeld (197 wedstrijden), waarbij op zaterdagavond de kantine wordt omgetoverd tot discotheek. Slapen doen de meeste teams in de sporthal om vervolgens op de vroege zondagochtend weer vol aan de bak te gaan.

Dit jaar kreeg het rolstoelbasketbal voor het eerst een echte plaats. Het was mooi om te zien hoe het rolstoelbasketbal volledig werd geïntegreerd in het ‘reguliere’ basketbal. Het veelal jonge publiek was erg onder de indruk van de rolstoelers.

Amical2015_006

Het rolstoelbasketbal trok veel bekijks tijdens het Amicaltoernooi

Als basketballiefhebber kom je tijdens het Amicaltoernooi eigenlijk ogen en oren tekort. Een eenvoudig, maar zeer succesvol concept. Een toernooi ook, waar spelplezier en gezelligheid voorop staan. De data voor volgend jaar staan overigens al vast. De 10de editie wordt gehouden op 28 en 29 mei 2016.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.