CP3 by Basketball Totaal

Alles in Eigen Hand; Geen Gala, maar een Finale

Het NBB-competitie-seizoen begint, de campagne van de Orange Lions van de Zomer van 2016 eindigt, en ik kan me niet voorstellen dat er de komende tien maanden in Nederland een belangrijkere basketball-wedstrijd zal worden gespeeld dan Nederland vs. Duitsland in de 5-Mei-Hal in Leiden om 19:00h vanavond.

Volgens mij bestaat er een spreekwoord dat zegt, dat het veel gemakkelijker is om een hoog niveau te bereiken, dan om jezelf op dat hoge niveau te handhaven.

Ik heb in het verleden regelmatig stukjes geschreven waarin ik stelde dat ‘We in het Nederlandse Basketball last hadden van ons roem-ruchte verleden’.

Bovenstaande stellingen hebben met elkaar te maken; in de eerste ‘Gouden Tijd van het Nederlandse Basketball’ waren wij een voorloper in de Nederlandse Sport. Het Basketball haalde als eerste grote sponsoren binnen, stal de show een tijdje bij ‘Sport in Beeld’ -de voorloper van Studio Sport- en krikte het eigen niveau, dat zich op organische wijze toch al tot een heel behoorlijk peil had ontwikkeld, heel snel op door de import van goede Amerikanen en Nederlandse Amerikanen.
Basketball was toen nog een heel jonge sport in Nederland, en was ook heel snel gegroeid wat betreft aantallen leden en aandacht van publiek en media. Er waren behoorlijke Internationale Successen van Nederlandse Clubs -Den Bosch, Leiden en Den Helder, om er maar een paar te noemen- en van de Nationale Teams -de Mannen misten op een neuslengte de Kwalificatie voor de Olympische Spelen en werden Vierde op een Europees Kampioenschap. Dat hoge niveau konden we met zijn allen zelfs niet bij verre handhaven.

Men slaagde er toen niet in om ook de onderbouw van het professionele topje sterk en groot genoeg te krijgen -of vond het niet zo belangrijk-, er kwamen van overheidswege allerlei maatregelen om de commercie in de sport in te tomen -kom daar nu nog eens om!- en het Nederlandse Basketball had daar flink last van, want het dreef grotendeels op sponsorgelden. En heel langzaam aan kwam de klad erin, en volgde een glijvlucht waarin het relatief steeds verder afzakte op diverse fronten.
Een jaar of tien geleden werd -in ieder geval wat betreft de hoogste mannen-competitie- weer een opgaande lijn gevonden, maar die werd abrupt afgebroken door de Financiële Crisis die eind 2008 toesloeg. Na diverse fiasco’s bij de NBB en rond het Nationale Mannen-team besloten NOC*NSF en de NBB eind 2012 om -in ieder geval op dat moment- geen geld meer te steken in het boegbeeld van de basketball-sport in Nederland.

Er ontstond veel tumult, een aantal Ex-Internationals vormde de Stichting NMT, en vanaf dat moment gebeurde het ene wondertje na het andere. Vorige zomer deden de ‘Orange Lions’ voor het eerst in lange tijd weer mee aan een Europees Eindtoernooi en ze verrasten daar vriend en vijand.

En deze zomer moest er dus een goed vervolg aan die periode 2013-2015 worden gegeven. En tot op dit moment doen de Oranje Mannen dat bewonderenswaardig goed. Van te voren zou menigeen hebben getekend voor slechts de vier overwinningen die al binnen zijn. En dat dan allemaal ‘voor een appel en een ei’ … want de spelers krijgen geen financiële vergoeding voor al hun werk in Oranje.

Fiba-Europe heeft inmiddels een systeem opgetuigd dat zoveel spanning brengt, dat die vier overwinningen -met nog maar een wedstrijd te gaan- garantie geven op … niets!

Had Nederland nu maar die eerste wedstrijd tegen Oostenrijk (Thuis) gewonnen, of hadden de Oostenrijkers ook de Duitsers in eigen huis klop gegeven; de wedstrijd van vanavond was een Gala-wedstrijd geworden, want Oranje Basketball zou al Eerste in Groep-B, en dus geplaatst zijn geweest.

Maar zo is het dus niet, al hebben de Orange Lions alles in eigen hand; de wedstrijd van vanavond is een heuse Finale, met een legio aan scenario’s die goeddeels ook afhangen van de andere wedstrijd in de Groep -Denemarken vs. Oostenrijk- en een behoorlijk aantal wedstrijden in andere Groepen.

Tenzij … de Orange Lions het karwei afmaken zoals ze nu al vier wedstrijden op rij bezig zijn; spelend met ongelofelijk veel passie, op het scherp van de snede, met vechtlust, goed teamspel en een stijl en tempo van spelen die nieuw zijn voor het Nederlandse Basketball. Ik denk dat dit Nederlands Team zelfs beter is dan dat van vorig jaar. Dat is mooi, maar MOET doorgetrokken kunnen worden naar EuroBasket 2017 … en dat is dus geen ABC’tje …

Want de Duitsers spelen ook voor hun hachje; ook die zijn alleen maar zeker van deelname aan het volgende EuroBasket als ze Nederland met vier of meer punten verschil verslaan. En die deelname verspelen, zou wel een erg grote ‘Drop-off’ zijn voor een team dat precies een jaar geleden in de eigen hoofdstad Berlijn, in de laatste wedstrijd van de Groepsfase van EuroBasket 2015, op het allerlaatste moment en tegen de latere Winnaar van Zilver op de Olympische Spelen van Rio -Spanje- het uitzicht op deelname aan diezelfde Spelen verloor …

Wat een apotheose van alweer een fantastische zomer Oranje Basketball.

Het publiek weet inmiddels dat het team niet zonder hartstochtelijke steun van zijn supporters kan …!

Dus …

Een kanttekening nog: er is alweer ‘Momentum’ in het Nederlandse Basketball, dat was er vorige zomer ook, en de zomer daarvoor … Maar daarna werd het (te) stil. Dat mag nu niet meer gebeuren! Er moet doorgepakt worden -ongeacht de uitslag van vanavond- want het Internationale Basketball is een hoogst competitieve en professionele aangelegenheid geworden. En van ‘Onze Toppers’ mag niet verwacht worden dat ze tot in lengte van dagen overleven op ‘die appel en dat ei’!

AART DEKKER

Meer achtergronden bij Nederland – Duitsland in dit Premium-artikel in het Leidsch Dagblad.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.