CP3 by Basketball Totaal

Alle ogen gericht op Kees ‘vrije worp’ Akerboom

Met zondag de klassieker Den Bosch – Den Helder op het programma van de Dutch Basketball League mogen alle ogen worden gericht op Kees Akerboom. Op de vrije worpschutter Kees Akerboom, wel te verstaan. De driepuntskoning van SPM Shoeters is in de DBL bezig aan een imposante reeks vrije worpen zonder te missen. De teller staat in de competitie momenteel op 50! In totaal heeft Akerboom in officiële wedstrijden dit seizoen 73 keer op rij niet gemist!!!!!

Toch is Kees Akerboom niet de leider in het klassement van de beste vrije worpschutters in de DBL. Die eer komt Rogier Jansen toe. De guard van Den Helder Kings schiet tot nog toe 93 van zijn 105 vrije worpen raak en staat daarmee op een percentage van 88,6. Met 50 uit 51 heeft Kees Akerboom een schotpercentage van 98 procent. Dat Akerboom toch niet de lijst aanvoert, komt doordat hij in de competitie te weinig aan de vrije worplijn verschijnt. Zondag staan de beste vrije worpschutters van Nederland tegenover elkaar in de Maaspoort.

75 uit 76!!!!!

De prestatie van Kees Akerboom krijgt nog meer reliëf wanneer zijn prestaties in de SuperCup, in de beker en in de Europa Cup bij het totaal worden betrokken. In de EuroChallenge kwam hij in 6 wedstrijden foutloos tot 8 uit 8. Ook in de wedstrijden om de NBB Beker miste Akerboom niet: 15 op 15. In de SuperCup (vóór de competitie) tegen ZZ Leiden schoot Akerboom 2 uit 2.

Dit seizoen schiet Akerboom dus 75 uit 76 vanachter de vrije worplijn. Trek de twee vrije worpen uit de SuperCup er vanaf en Akerboom schiet nu 73 vrije worpen in officiële wedstrijden op rij raak!!!!!

Allereerste ging mis…

Opmerkelijk genoeg namelijk miste Akerboom zijn allereerste vrije worp van het seizoen. In de wedstrijd tegen Landstede Zwolle op 23 oktober (77-75 voor de Zwollenaren) mocht hij na een fout van Nikki Hulzebos twee keer naar de lijn. Op 1 minuut 50 van het einde van de wedstrijd, bij de stand 77-68, miste Akerboom zijn eerste vrije worp. De tweede vrije worp was wel raak en betekende in de competitie de start van een serie van 50 zonder te missen en over het hele seizoen een serie van 73 zonder misser.

Micheal Williams recordhouder NBA: 97

Met vier competitiewedstrijden te gaan en de play-offs op komst, zou Akerboom misschien het NBA-record van Micheal Williams kunnen benaderen of zelfs breken. De point guard van de Minnesota Timberwolves benutte in de seizoen 1992-1993 en 1993-1994 maar liefst 97 vrije worpen op rij.

Hal Cohen: 598

Het kan echter nog gekker… De 17-jarige Hal Cohen gooide op 11 december 1976 in de Canton High School Gym in Upstate New York na de training 598 vrije worpen op rij raak.

Lees hier het verslag van die prestatie in de Syracuse Post Standard

Op 6 april 1935 kwam Harold ‘Bunny’ Levitt tot 499 rake vrije worpen op rij. Levitt miste de vijfhonderdste… Hij ging vervolgens wel door en kwam tot 873, zonder na die ene misser nog een keer te missen.

Ted St. Martin: 5221

Maar dan Ted St. Martin… Op 28 april 1996 gaf hij een clinic aan studenten over de techniek van het schieten. In 7 uur en 20 minuten miste St. Martin geen enkele vrije worp. Hij schoot er 5221 op rij raak en is daarmee erkend wereldrecordhouder! Martin bediende zich van een korfbalachtige, tweehandige schottechniek. In onderstaande video legt hij zijn ‘geheim’ uit.

Fred Newman: 88 met blinddoek

Of is de prestatie van Fred Newman het grootste vrije worpenwonder? Newman schoot op 5 februari 1978 op Central YMCA in San José (California) 88 vrije worpen op rij raak. Met een blinddoek voor!

Newman heeft nog een bijzonder schotrecord op zijn palmares staan. Op 60-jarige leeftijd schoot hij niet minder dan 209 driepunters op rij raak…

James Lister: 86 op één been

Tot slot: James ‘Trick Shot’ Lister (niet te verwarren met de inmiddels overleden voormalig center van EBBC Den Bosch). ‘Trick Shot’ kwam tot 86 vrije worpen zonder te missen. Terwijl hij op één been stond…

Is het een unicum, zoveel vrije worpen op rij raak schieten. Volgens de lijst van Paul S. Luchter niet. Bekijk hier zijn imposante overzicht van vrije worpen-streaks.

En er zijn er natuurlijk ook die helemaal geen fatsoenlijke vrije worp kunnen schieten…

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.