CP3 by Basketball Totaal

Alle Menschen werden Brüder

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Een sportploeg in den vreemde volgen blijft een interessante aangelegenheid. Dat schreef Joop Vernooy zo’n 37 seizoenen geleden in Play Off/Basketball, en het is nog steeds waar.

Dankzij Donar en ZZ mogen de volgers nog even blijven volgen, waarvoor onze dank. Zeker als je per verhaal in plaats van per maand wordt betaald, maar dat is maar een klein stukje van de pret.

Dat Donar vorig seizoen het al zo goed deed in Europa is me uiteraard niet ontgaan, ik voelde zelfs plaatsvervangende trots, maar aangezien ik ingezetene ben van de Sleutelstad, voel ik me er iets meer bij betrokken nu ook Leiden bij de laatste 16 in de Europe Cup zit.

Dat ik laatst, na het bijna-debacle dat Kataja – ZZ was, voor de livestream pro-Varese was, had niets te maken met een eventuele afkeer voor Donar maar kwam louter door het feit dat bij een Groningse nederlaag, ZZ eerder door zou zijn. Sorry, goede Groningers, mooi gedaan daar in Italië en nu zijn we allebei door, wat veel beter is.

Van de laatste 16 in de Europe Cup komen slechts veertien clubs niet uit Holland, en dat is natuurlijk verheugend. Oké, ‘we’ zijn beiden lucky losers, maar wie maalt daar om? Ik durf best te stellen dat Leiden en Groningen op hun merites bij die laatste 16 horen, want het is namelijk best makkelijk om zo’n stelling te poneren. Decisions are made by those who show up, zeggen ze in de Amerikaanse politiek, dus wat kan mij het schelen dat er clubs uit de Champions League niet wilden doorspelen in de Europe Cup. Losers.

Ik begon dit verhaal met een citaat van bovengeschikte collega Joop, en dat was natuurlijk niet voor niks. Een Europacupseizoen voegt zo veel extra’s toe aan de doorsnee basketbaljaargang. Ik moest aan Joops verhaal denken toen Leiden laatst in Saratov speelde. ZZ was anderhalve dag (met een tussenstop in Düsseldorf) onderweg naar de Russische stad aan de Wolga, en dat was nog niets vergeleken bij de trip die de voorgangers van ZZ, het team van Parker, moesten maken voor de uitwedstrijd bij Stroytel Kiev, toen Oekraïne nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Een, een halve dag uitgestelde, vliegreis naar Moskou, een hotelovernachting aldaar en daarna een half etmaal met de trein naar Kiev. Het schijnt dat de sneeuw een halve meter hoog lag, wat de NS tegenwoordig meteen zou nopen om een half jaar lang de gehele dienstregeling te schrappen, maar gek genoeg hadden ze vroeger wel treinen die ‘weer’ aankonden.

Ik ben dus nog van de generatie die het gek vindt dat je iemand die redelijk diep in Rusland is, een appje kunt sturen en hem vervolgens kan bellen alsof hij aan het einde van de straat staat. Dat hadden de spelers en coaches van Parker Leiden ook niet kunnen bevroeden toen ze naar Kiev afreisden, maar Rolf Franke kreeg ik meteen aan de lijn, net zoals de coach van ZZ altijd en overal bereid is om wat te zeggen. Ik kan bijna niet beschrijven hoe prettig dat is als er deadlines loeren, en ook de totale openheid van Franke en de rest van de organisatie verdient waardering.

Natuurlijk, ik was graag meegereisd naar bijvoorbeeld Rusland, zoals Vernooy dat deed toen de Parkerjongens het opnamen tegen Vladimir Tkatchenko (2.21 meter), Oleksandr Belostenny (2.14 meter) en de rest van Kiev, dat ik toen wel in de Vijf Meihal heb gezien. Voor een schokeffect liet Ton Boot Mitchell Plaat de sprongbal doen tegen de enorme Tkatchenko. Dat soort trucs werkte toen nog.

Bij Varese – Donar, chapeau trouwens voor Donar dat er eindelijk weer uitzag als een echt team, mijmerde ik ook weer terug. Varese? Daar heeft Leiden ook eens van gewonnen. In 1981, met Tony ‘de vader van’ Parker als topscorer. Bob Morse, de latere commissioner van de WBL, schoot namens de Italianen alles raak en Dino Meneghin had het aan de stok met Paul van Solm. TP trok zich na zijn laatste dunk op aan de ring, die score werd – god alleen weet waarom – later afgekeurd, het was een drama in tien bedrijven maar Leiden won wel met 85-84 van de bekerhouder.

Al een paar keer dit seizoen heb ik wel mogen meereizen naar een Europese wedstrijd van ZZ. Laat ik er nou niet moeilijk over doen, dat zijn wel de momenten. Een andere omgeving, een hotel, het ritme van reizen, trainen, spelen. Vaak in landen waar basketbal net iets meer voorstelt dan bij ons. Ik raakte bijna lichtelijk opgewonden van het trainingscomplex van het Duitse Würzburg, maar vertelt u dat alstublieft niet verder.

Voor de spelers zal dit een vergelijkbare ervaring zijn. Nationaal spelen ze soms wel tien keer tegen dezelfde tegenstander, terwijl in Europa alles anders en/of nieuw is. Natuurlijk zijn dat de boerenjongens in de pap. Buiten de – extensieve – oefencampagne heeft ZZ inmiddels in Oostenrijk, Roemenië, Turkije, Duitsland, Denemarken, Rusland en Finland gespeeld. Straks komt daar Italië bij.

Met alle respect, al wordt die uitdrukking te vaak gebruikt om lelijke dingen te zeggen, dat inspireert meer dan bijvoorbeeld vier keer Den Helder, hoewel we ook blij moeten zijn dat we die teams in de DBL hebben. Bovendien biedt Europees basketbal een mooi podium voor de betere Amerikanen, zodat die sneller genegen zijn ergens in de polder te tekenen.

Het speet mij erg dat ik niet mee kon reizen naar Joensuu, waar ZZ zijn laatste pouleduel afwerkte. Overigens geen kritiek naar de mooiste krant van Nederland, die erg veel aan basketbal doet. Maar drama genoeg, met ZZ dat had moeten winnen om zeker te zijn en uiteindelijk met net ‘genoeg’ verloor om door te gaan. En met een geschorste captain. Over wat er is voorgevallen, houdt iedereen zijn kaken stijf op elkaar. Wat een gekke situatie. Ik ken Mohamed Kherrazi als iemand die zich op een granaat zou gooien om zijn teammaats te beschermen en tegelijkertijd is Franke een heel redelijke coach die niet lichtzinnig tot zo’n maatregel zou overgaan.

Hopelijk is straks alles weer gladgestreken, en kunnen we vrolijk naar Sardinië. ‘We’, ja. Sardinië in maart lijkt me wel prettig, maar daarom zeg ik het niet. Ook voor een volger is dit een kers op de taart. Zoals Joop bijna veertig jaar geleden al schreef.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.