CP3 by Basketball Totaal

Column: All Star Gala maakt alwéér nieuwe start

Voor de derde keer vindt zondag het All Star Gala plaats in Den Helder. De eerste keer dat het evenement – dat vooral door de inspanningen van de broers Mart en Peter Smeets groot is geworden – in Den Helder plaatsgreep, was in 1988. West versloeg toen Oost met 139-133 en Jan Dekker was de winnende coach. Sindsdien is er heel wat veranderd. En veranderd, en veranderd, en veranderd en veranderd…

De vrouwen zijn terug in het programma dat zondag in de Kingsdome wordt voorgeschoteld. Een prima initiatief. Het Nederlands basketballwereldje is te klein om hetzelfde feestje op meerdere plaatsen te vieren. Toch is het geen uiting van ‘togetherness’ – in de Dutch Basketball League schreeuwen Jacobse en Van Es om het hardst: “Samen voor ons eigen!”

Het is eufemistisch uitgedrukt ‘jammer’ dat de programma’s zijn gemengd. Die pogingen zijn in het verleden wel vaker uitgevoerd en bleken bewezen niet succesvol. Toch gaan de beste driepuntschutters uit beide competities tegen elkaar de wei in. Om met Wim T. Schippers te spreken: Waar heb dat nou voor nodig?

Natuurlijk kan de FEB zich op geen enkel, maar dan ook werkelijk geen enkel punt spiegelen aan de NBA. Zelfs de core business van de NBA is bijna een andere dan die van de FEB. Dat laat echter onverlet dat de FEB in de loop der jaren wel had kunnen leren van de manier waarop in de NBA wordt gedacht over cultuur, traditie en historie. Het is onbegrijpelijk waarom de clubs bij voortduring het liefst hun eigen glazen ingooien met het nemen van beslissingen die afbreuk doen aan de herkenbaarheid en de mogelijkheid tot identificatie.

In 2000 werd het laatste ‘echte’ All Star Gala gehouden. In Eindhoven won Oost van West (117-108), was Ton Boot de winnende coach en Omar Sneed de MVP. Daarna kwam de klad in het Gala-concept. Er werd een All Star Game voor spelers onder 23 jaar toegevoegd. Vervolgens kwamen er in 2008 en 2009 All Star Games voor spelers onder 20 en onder 18 jaar bij. Na twee seizoenen werd de onder 18 wedstrijd weer afgeschaft. En in 2011 was iedereen weer terug bij 2007 door ook de All Star Game voor spelers onder 20 jaar naar de vergetelheid te promoveren.

Je zou zeggen: hoe moeilijk kan het zijn om een vast format te bedenken voor het All Star Gala en daar dan ook aan vast te houden? Wisselt de NBA ieder jaar van opzet? Nee! Doen ze het daar lichtjaren beter dan wij? JAAA!!! Zouden we daar dan eens proberen iets van op te steken…?

Nee, de FEB niet…

Die blinkt vooral uit in het verkwanselen van de eigen identiteit. En zich vervolgens maar afvragen hoe het toch komt dat de organisatie niet serieus wordt genomen. Het antwoord is simpel: neem eerst jezelf serieus! Het Gala van komende zondag is het 34ste Gala in de historie. De wijziging in de opzet van de mannen All Star wedstrijd betekent inmiddels de 19de keer dat het karakter van de wedstrijd wordt aangepast!!! De NEGENTIENDE keer!!! En dat is nog afgezien van de tsunami  aan speciale bedenksels om – echt waar – “de wedstrijd interessant te maken” (2 x 20 minuten levende tijd, 2 x 20 minuten dode tijd, 4 x 10 minuten levende tijd, 4 x 10 minuten dode tijd, 4 x 8 minuten levende tijd, 4 x 8 minuten dode tijd, etc., etc., etc.)

Omdat er nu alweer drie jaar niets aan het programma was aangepast (behalve de speeltijd), moest er natuurlijk in 2014 beslist het nodige veranderen. Drie jaar hetzelfde is voor de FEB wel héél lang. Enige vorm van logica achter alle veranderingen bestaat niet. Knipper bij de FEB één keer met je ogen en de wereld ziet er anders uit. En bepaald niet noodzakelijkerwijs beter…

De Nederlanders gaan het nu opnemen tegen de buitenlanders. Een concept dat ook al eerder is beproefd, voor het laatst in 1998 in Rotterdam en 1999 in Eindhoven. Beide keren werd het een sof en vooral – het meest jammerlijke – geen All Star wedstrijd. Bij de dames is het nota bene nog veel krankzinniger: daar gaat Noord-Holland het opnemen tegen de rest van Nederland…

Het wezen van een All Star wedstrijd is dat de sterren van de competitie de vloer moeten krijgen. En dat het samenzijn van al die sterren uitnodigt en inspireert om in een wedstrijd waarin daartoe de ruimte wordt geboden het beste naar boven te halen. Vooral met individuele acties. Teamverband is bij een All Star wedstrijd van volstrekt secundair belang. Vandaar het Amerikaanse a-selecte concept van Oost tegen West of (vooruit…) ons eigen Noord tegen Zuid. De geforceerde pogingen om alle clubs vertegenwoordigd te laten zijn, om ook Nederlandse spelers de ruimte te geven, ze horen niet bij het wezen van de All Star Game. De naam van de wedstrijd zegt genoeg: de spelers in de All Star Game zijn een ster, ze horen niet door clubbestuurders te worden bedacht als ster.

Vorig jaar leek de noodkreet om nu eindelijk eens aan traditie te werken een beetje gehoor te vinden. Voor de Dunk Contest werd een heus reglement opgesteld. In dat reglement werd uitvoerig ingegaan op de jurering van de dunks. Die jurering (met een cijfer van ten hoogste 10) zou plaatsgrijpen door drie of vijf juryleden, waardoor een dunk maximaal 30 of 50 punten zou kunnen opleveren. U begrijpt het al: er zaten vier juryleden en een zeer geslaagde dunk kreeg 40 punten

De Dunk Contest – in Amerika een ware hype – is het kansloze stiefkindje van het All Star Gala. Geprezen zij Jeroen van der List die zich trouw als eerste aanmeldde. Van der List gaat zelfs een door fans bedachte dunk laten zien. Prachtig! Creatief bedacht! Leuk initiatief!  Hopen dat-ie slaagt en dan maar afwachten hoeveel Van der List maximaal kan scoren met de hulp van het publiek: 30, 40 of 50 punten…

Ook Ross Bekkering, Holden Greiner en Vincent van Sliedregt zijn aangekondigd (al staat op de officiële website van het Gala uitsluitend Jeroen van der List op de lijst…) Hulde voor die mannen en hun clubs! En dubbel hulde voor Kelvin Martin van Matrixx Magixx Wijchen, die niet is uitgenodigd voor de All Star Game, maar wel bereid is zijn dunkkunsten te komen vertonen. Omdat Vincent van Sliedregt niet in de Dutch Basketball League speelt, leert een simpel rekensommetje dat met de huidige stand van zaken (en de hoop dat de eerder genoemde spelers ook werkelijk komen) zes DBL-teams verstek laten gaan.

Shame on them!

Dan heeft de DBL eindelijk een feestje en dan komen de kleinburgerlijke eigen-belangetjes weer bovendrijven.

Dat is verrekte zonde. De organisatie in Den Helder verdient het bovendien niet. De Kings zijn rap in opkomst en gooien de poorten van hun accommodatie open. Je zou verwachten dat de negen andere teams zouden staan te dringen om te helpen er een waar feest (met een feestelijke recette) van te maken, maar uit het deelnemerslijstje aan de Dunk Contest blijkt eerder het tegendeel.

Heel positief is de open uitnodiging voor de internationals: ben je international dan mag je Els de Groot van de FEB een e-mail sturen en dan mag je gratis naar binnen. Prachtig! Je zou ook bij alle internationals een mooie uitnodiging op de deurmat kunnen laten ploffen, maar er kruipen nu eenmaal meer slakken door het Nederlandse basketball dan er hier zout op gestrooid kan worden. De gedachte is in ieder geval positief! Want binding met de mensen die onze sport groot hebben gemaakt: er is razend veel behoefte aan.

En er valt vast zat te genieten zondag. Er is een Kids Clinic onder leiding van Lamont Randolph. Mooi! Er is een coachesclinic met Hakim Salem en Meindert van Veen. Goed!

De vrouwen bondscoach gaat aan de hand van het systeem van NAC Sports bijzondere situaties analyseren. Een mooie verbinding tussen de sport, het bedrijfsleven en innovatie.

Nu nog proberen binnen de eigen gelederen van de FEB met de juiste analyses de juiste verbindingen te maken. Zou NAC Sports daar geen programmaatje voor kunnen schrijven? Zo moeilijk kan het toch allemaal niet zijn?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.