CP3 by Basketball Totaal

Albanië

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het was een alleraardigste basketbaldag. Ik maakte twee leuke basketbalwedstrijden mee, zag een topspeelster gehuldigd worden en hoorde dat we kans maakten om ons te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Wat wil je nog meer?

De eerste leuke basketbalwedstrijd was die van mijn eigen team. We versloegen een goede tegenstander en ik was gepast trots, maar vertelt u dat alstublieft niet verder aan de dames. We moeten nog even voor we iets hebben bereikt, en straks gaan ze naast hun veel- en felkleurige basketbalschoenen lopen.

Feestje
Leiden – Groningen was een basketbalfeestje, vond ik tenminste. Twee teams met een eigen stijl, beide leuk om naar te kijken en een close finish. In mijn stadje mopperden ze wat over de scheidsrechters. Ik heb de laatste aanval van Donar een paar keer teruggekeken en vind de actie van Jeter jegens Jansen een aanvallende fout. Benadrukte Jansen dat hij omver werd gekegeld? Zeker, maar een charge was het, en probeert u maar eens te blijven staan als krachtpatser (en klasbak!) Jeter zijn schouder erin gooit. ZZ kwam dan weer wel goed weg in zijn laatste aanval – ik dacht bal voor Donar – en vergat dat het nog een time-out had. Verder geen behoefte om coach Vervaeck af te vallen want ik kan me vinden in zijn aanpak, slechts een klein aandachtspuntje.

Medaille
Zaterdag was ook de eerste keer dat ik een olympische medaille mocht vasthouden. Evelyn van Leeuwen werd gehuldigd voor haar bronzen medaille bij het rolstoelbasketbal. Rio betekende haar vierde Spelen, en vlak voor de wedstrijd zei ze: wil je de medaille zien? Ehh ja, eigenlijk wel en zo stond ik opeens met zo’n felbegeerd kleinood in mijn handen. Leuk dat die medailles berekend zijn op allerlei beperkingen. De tekst staat er ook in braille op en er zit iets in. Als je er aan schudt, hoor je een geluid en elke kleur medaille heeft zijn eigen ‘ringtone’.

Dronken
Van Leeuwen was not amused over het feit dat de nieuwe schaatsbaan in Leiden niet doorgaat omdat de in een dronken bui begrote (© Hielke Biemond) nieuwe Vijf Meihal duurder gaat uitvallen. Wellicht later meer hierover, maar het is treurig dat twee hallen van ieder een halve eeuw oud niet naast elkaar en volledig gefinancierd worden als ze moeten worden vervangen. Laat die huldigingen dan ook maar zitten, als je de overdekte sporten in je stad toch niet serieus neemt.

Uitzinnig
Zaterdag hoorden we ook dat we in een poule zitten met Oostenrijk en Albanië als het gaat om de prekwalificaties voor het WK 2019. Yes! Oostenrijk kennen we nu wel (geen makkie doch te doen), Albanië moet zeker lukken. Omdat ik veel over heb voor ons Oranjebasketbal, heb ik de opponent alvast onder de loep genomen. De Federata Shqiptare e Basketbollit speelt in de Asllan Rusi Sports Palace en versloeg daar voor 700 ik neem aan uitzinnige toeschouwers Slowakije met 72-65. Het was de enige zege in de EK-kwalificatie voor Albanië. Meteen dacht ik: zie je wel, zo’n land komt wel weg met een kleine sporthal en wij mogen niet meer in de Vijf Meihal (benieuwd naar de dispensatieaanvraag) maar er blijken keurig 3000 fans in de naar Albaniës beste volleyballer genoemde arena te passen.

Logisch
Enige aandacht dient er wel te worden besteed aan pointguard Rashaun Broadus (32), geboren op Hawaï, gestudeerd in Nebraska en Utah en prof bij teams in Litouwen, Roemenië, Oekraïne en Polen. Natuurlijk nooit in Albanië, dus volkomen logisch dat hij nu international voor dat land is. En wij maar moeite doen voor Nicolas de Jong en Bryan Alberts.

China!
In de volgende fase, want het gaat wel lukken dus, komen er acht poules van vier, met wedstrijden in november 2017, en februari en juni 2018.  De topdrie gaat door. Die komen dan in vier poules van zes, waarvan de beste drie van elke poule doorgaan naar het WK. De wedstrijden zijn in september en november 2018 en februari 2019.
Komen we in een poule met, zeg, Groot-Brittannië, is de volgende ronde haalbaar. Dan een paar landen loten wier internationals merendeels in de NBA spelen, en China here we come! Overdreven positivisme wellicht maar zo’n weekend was het dus.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.