CP3 by Basketball Totaal

Akerboom schiet 50 vrije worpen raak… Op rij!!!

Kees Akerboom is bezig met een unieke serie vrije worpen. De forward van SPM Shoeters heeft in de Dutch Basketball League 50 vrije worpen op rij raak geschoten. Sinds 1987 is er geen speler zo trefzeker geweest.

Opmerkelijk genoeg miste Akerboom zijn allereerste vrije worp van het seizoen. In de wedstrijd tegen Landstede Zwolle op 23 oktober (77-75 voor de Zwollenaren) mocht hij na een fout van Nikki Hulzebos twee keer naar de lijn. Op 1 minuut 50 van het einde van de wedstrijd, bij de stand 77-68, miste Akerboom zijn eerste vrije worp. De tweede vrije worp was wel raak en betekende de start van een serie van 50 zonder te missen.

Wanneer de Supercup, de NBB Bekerwedstrijden tegen DBL-teams en de Europese wedstrijden van dit seizoen worden meegeteld, dan heeft Kees Akerboom zelf 69 van de 70 vrije worpen raak geschoten.

In hoeverre Akerboom bezig is met een recordserie is lastig te achterhalen. In 2000 werden de minimumbepalingen ingevoerd voor de statistische categorieën. Spelers die aan het eind van het seizoen in een bepaalde categorie bovenaan willen staan, moeten een minimum aantal wedstrijden hebben gespeeld of een minimum aantal schoten hebben genomen. In het seizoen 1994-1995 eindigde Marco de Waard als beste vrije worpschutter. De Waard schoot 33 van de 34 vrije worpen raak, goed voor 97,05 procent. Het aantal vrije worpen zou vandaag de dag te laat zijn om in de eindrangschikking te worden opgenomen.

Datzelfde geldt voor Jeff Robinson. De Amerikaan van ICL Zaandam eindigde in het seizoen 1986-1987 bovenaan door 22  op 22 te schieten. Maar ook dat aantal vrije worpen zou in 2014 te weinig zijn om als lijstaanvoerder te eindigen.

Zeker is wel dat de voorbij 18 seizoenen geen enkele winnaar van het vrije worpenklassement een schotpercentage hoger dan negentig procent liet noteren. Aan het eind van het seizoen 2010-2011 was Glenn Stokes van BS Weert er nog het dichtst bij. Stokes schoot 147 van de 164 vrije worpen raak, goed voor 89,63 procent. In de competitie is Kees Akerboom tot nog toe goed voor 98,04 procent.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.