CP3 by Basketball Totaal

‘Actie NBB-ALV: Meer Geld van de NBB naar het NMT!'(3) – ‘Meedoen…zeker de Jeugd!’

meergeld

Actie: Meer Geld…

Links:

.de eerste aflevering van deze serie — Hier

.de tweede aflevering van deze serie — Hier

nbb_logo-klein

…van de NBB naar het NMT!

‘The Making of Oranje Basketball'(2) – ‘Meedoen is -zeker voor de Jeugd- belangrijker dan winnen!’

Ik begon aflevering-2 van deze serie met het aloude Olympische Credo: ‘Meedoen is -zeker in het begin- belangrijker dan winnen!

Dat dit credo zelfs bij het Nationale Mannen Team ook ongedacht resultaat afwierp beschreef ik al. Maar het doet nog meer opgeld bij het fundament waarop ieder Nationaal Team staat: de piramide van Talent-ontwikkeling eronder.

Alweer ruim tien jaar geleden waren mijn omgekomen vriend Rob Meurs en ik -twee periodes- deel van de staf van het Nationale Mannen Team. Ik herinner mezelf een hoog oplopende discussie in de auto: het ging erover of je van Jeugd-internationals een eigen financiële bijdrage zou mogen vragen om überhaupt programma’s voor Nationale Jeugd Teams te hebben en ze in te schrijven voor Fiba Europe Toernooien. Ik vond van wel -mits er een soort hardheidsclausule zou zijn om te voorkomen dat er spelers om financiële redenen buiten de boot zouden vallen-, Rob vond van niet.

Let wel: we hebben het over een tijdperk waarin slechts heel af en toe een Nationale Jeugdploeg werd geformeerd en uitgezonden! Mijn belangrijkste argument: “Je bent maar een keer jong; elk jaar dat je als talentvolle speler -potentiële Jeugd-international- geen kans krijgt je te bewijzen in het selectieproces en op het internationale niveau, is dan een verloren jaar dat nooit meer terugkomt.” Ik vond dus dat “…je mensen minimaal de optie moest geven zelf mee te betalen en het zo wel mogelijk maken Jeugd-international te zijn…als de NBB vond dat ze zich dat financieel niet kon veroorloven…”

Vele jaren lang stuurde de NBB dus vrijwel geen Nationale Jeugdploegen Europa in. In het begin van het tijdperk ‘Hans Gootjes (NBB-directeur van het Bureau) / Jan Willem Janssen (Topsport-coördinator)’ werd dat beleid omgebogen: vanaf 2004 werd toegewerkt naar de standaard dat alle U16, U18 en U20-teams (M/V) wel uitgezonden werden naar -in eerste instantie- de Fiba Europe B-Divisie-Kampioenschappen. Dat had begrotingstechnisch en bestuurlijk nogal wat voeten in de aarde en tumult op diverse ALV’s tot gevolg, maar de jonge spelers van nu weten eigenlijk niet beter dan dat er ieder jaar -in de U16 tot en met U20- Nationale Teams zijn die naar EK’s gaan. Vanaf 2006 deden alle selecties ieder jaar mee.

Van de A-selecties Orange Lions van 2015 en 2016 waren -zij-instromers daargelaten- eigenlijk alleen nog de Nestoren van deze generatie Oranje Internationals -Kees Akerboom Jr. en Arvin Slagter- Jeugdspelers in dat vorige tijdperk waarin de norm de juist was dat er nauwelijks Nationale Jeugd Teams meededen aan Europese Kampioenschappen.

Bij mijn weten deed Akerboom nooit mee aan een Jeugd-EK.

Arvin Slagter hoorde -toen hij na afloop van het Heger-traject als 15-jarige werd gekozen voor het ‘Nationale MU16-team’- zijn naam voorlezen van een een lijstje met ‘de beste tien spelers van het eindtoernooi MU15’. En dat zou normaal gesproken direct de laatste keer zijn geweest dat hij ‘geselecteerd’ werd voor een Jeugd-Oranje-Team; wel Jeugd-International dus, maar geen programma, geen Interlands…niets dus.

Uiteindelijk werd Slagter toch nog een keer -op het laatste moment- aan een al ruim anderhalf seizoen bestaande MU18-Selectie toegevoegd, en was daar -een jaar jonger dan de meeste spelers- wel gelijk de uitblinker. Voor Slagter bestond zijn hele Fiba-Jeugd-carrière dus uit een Voorronde van vijf wedstrijden….hij speelde wel tegen Luol Deng; dat dan weer wel…

Tegenwoordig zou Slagter’s Internationale loopbaan zijn gestart bij de MU14, en zou de kans groot zijn dat hij tweemaal MU16-, tweemaal MU18-, en tweemaal MU20-EK’s zou hebben gespeeld. En dan hebben we het niet over vijf wedstrijden/een week, maar 10-daagse Toernooien met 7, 8 of 9 wedstrijden, plus een voorbereidingsperiode met nog meer wedstrijden en toernooien. Geloof me; dat is een heel groot verschil!

Vanaf 2001 scoutte ik jarenlang alle MU16-A-Divisie-Toernooien. In die periode maakten zowel Frankrijk als Turkije een opmars vanuit de middenmoot van de A-Divisie-landen naar het meestal jaren meespelen om Medailles. Eind ‘jaren-00’ speelde Nederland-A eens kwalificatie-wedstrijden tegen Turkije, dat in die periode het hele team aan het verjongen was met spelers die ik vanaf hun 14, 15e jaar-in-jaar-uit gescout had.

Bij zo’n A-interland keek ik eens de ‘Turkse Team-gids’ in; diverse spelers hadden op dat moment -ze waren 19, 20 of 21 jaar oud- tegen de 300 interlands gespeeld! Daar komt ‘bij ons’ ons alleen Toon van Helfteren in de buurt, maar daar had hij een lange carrière voor nodig(tot achter in de dertig. En dan omvatte zijn loopbaan als International ook nog eens ‘de Gouden Tijd van het Nederlandse Basketball’, al moet ik er wel bij opmerken dat basketball-historicus Jacob Bergsma erg strikt in de leer is; hij telt alleen officiële A-Interlands waar papieren bewijs van bestaat; Jeugd-Interlands tellen dus zeker niet mee, en dat gaat in landen als Turkije dus anders.

Maar dat doet niets toe of af van het verschil tussen de huidige en aankomende A-Internationals; Slagter speelde er maar een heel klein aantal, terwijl een consistent -het hele traject van MU14 tot en met MU20- aanwezige Nederlandse Jeugdspeler nu -ik schat het maar even uit de losse pols- tot en met de MU20 op zo’n 100-120 Interlands zou kunnen komen. Bij onze Vrouwen valt dat aantal nog weleens een stuk hoger kunnen uitvallen, maar dat terzijde; daarvoor is het nodig dat er niet alleen A-Divisie gespeeld wordt, maar ook meerdere Kampioenschappen per zomer, en liefst ook nog wat WK’s…zo kwamen ook de beste Turken op zo’n hoog aantal.

Maar hoe dan ook: een gat van zo ongeveer nul interlands tijdens de fase als Jeugdspeler tegenover 200-300, of van 100 tegenover 200-300; het is nog steeds een gat, maar het maakt een wereld van verschil.

En spelers als Jesse Voorn, Charlon Kloof, Thomas Koenis, Dimeo vd Horst, Stefan Mladenovic, maar ook de iets oudere Roeland Schaftenaar en Nick Oudendag, ze hebben allemaal het voordeel gehad van tenminste een deel van het traject MU16, MU18 en/of MU20 als Jeugd-International. Daarover de volgende afleveringen meer…

Volgende keer/morgen: ‘Het Belang van een Goede Lichting (2004 t/m 2007)’

AART DEKKER (namens de groep initiatiefnemers ‘Meer Geld van de NBB voor het NMT!’)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.