CP3 by Basketball Totaal

Aart Dekker – e-Interview met Donar-coach Erik Braal over Play-In Fiba Champions League

Erik Braal in Madrid(Foto: Fiba.com)

Afgelopen maandagavond laat in Madrid kwam er een einde aan een -voor een Nederlands Clubteam- unieke- serie Europese wedstrijden -zes in krap twee weken!- die Donar Groningen vlak bij deelname aan de Groepsfase van de Fiba Champions League -ook weer uniek; want een Groep van Acht sterke teams, dus 14 wedstrijden- bracht. Het lukte na twee gelijke spelen, in de Verlenging net niet, en Donar gaat nu Europees door in de Fiba EuroCup.

Vooraf maakte ik een Preview-e-Interview met Coach Erik Braal, nu daarop bij wijze van Wrap-up een kort vervolg. En; drie dagen na die wedstrijd in Madrid gaat de Nederlandse Competitie van start met de traditionele wedstrijd om de SuperCup waarin de duidelijke Nummer-1 van Nederland in 2016-2017, de duidelijke Nummer-2 van vorig seizoen treft in de eigen MartiniPlaza.

Vraag: Tsjonge Erik, wat zaten jullie er dicht bij! Maar wat koop je ervoor…

De stream maandag was hopeloos, maar van wat ik ervan kon maken was het 80-min min of meer hetzelfde beeld; twee teams dicht bij elkaar, zij misschien af en toe net iets gemakkelijker scorend, maar jullie kwamen steeds ook weer ‘gewoon’ bij. Komt dat een beetje overheen met de beleving van jullie als staf en van het team?

 

Erik Braal: Ja, we bleven bij maar waren wel steeds aan het reageren. In de thuiswedstrijd had Meindert een analyse gemaakt dat we een aantal spelers met Pick&Rolls konden aanvallen. Zowel balverdedigers, als screenverdedigers. Daar profiteerden Drago Pasalic en Thomas Koenis van. In Madrid hadden zij daar aanpassingen in gemaakt. Dat zorgde voor open schoten van buiten, die we kregen, maar tegen een te laag percentage raakten. Dat zorgde voor veel druk op onze verdediging. Als je moeizaam scoort, dan kan je je ook geen fout in de verdediging permitteren. We bleven dus wel bij, maar we konden ze niet zo bespelen zoals we in Leeuwarden hadden gedaan. 

 

Vraag: Kan je dan stellen dat jullie ‘gewoon’ in de reguliere speeltijd een van die laatste schoten erin hadden moeten gooien, en was het dan ‘gepiept’ geweest? Of zat er bij hun (ook) zoveel rek in dat het verloop van de OT niet verrassend was?

 

Erik Braal: Wat ik hiervoor eigenlijk probeerde te schetsen, is dat we gedurende de wedstrijd veel kansen kregen. Niet alleen aan het eind. We schoten in het derde en vierde kwart in totaal 2 op 10 driepunters, terwijl we de tweede helft wonnen met 25-18. Dat schotpercentage gaf hen ook de gelegenheid om nog compacter te verdedigen op de Pick&Rolls. Combineer dat met onze 10 Turnovers in de tweede helft, die vaak resulteerden in makkelijke transitie baskets voor Estudiantes, dan denk ik dat we alle kansen hadden om een grotere afstand te nemen in het vierde kwart als we maar wat geduldiger waren geweest. Bij de analyse achteraf blijkt dat veel schoten die we namen met nog dik 10 seconden op de schotklok waren. We hadden dus met iets meer geduld (waarschijnlijk) betere schoten kunnen creëren. Je kunt ook zeggen dat we net niet goed genoeg waren.  

 

 

Vraag: En nu…Nederland!

Jullie moeten het best voorbereide team in minimaal 10 jaar zijn…was de teleurstelling (zo) groot dat je daar nog wel een weerslag van verwacht?

 

 
Erik Braal: Dat moet blijken. Ik hoop van niet; dat het juist de brandstof is om door te gaan waar we mee bezig zijn. Dat merk ik ook aan het team. We hebben iets moois in handen, wat duidelijk nog beter kan. 

 

 

Vraag: Hebben jullie nog veel voorbereiding op Zwolle gedaan, of in de planning? Of was het een kwestie van uitrusten en vertrouwen op de inhoud die het team inmiddels toch wel zou moeten hebben?

 

Erik Braal: De voorbereiding tegen Zwolle gaat gewoon zoals we het altijd doen. We kijken goed naar hun kwaliteiten en proberen ons hiertegen te wapenen. Maar in de voorbereiding naar een volgende wedstrijd zit ook de wens om ons team verder te ontwikkelen. We hebben daar genoeg aanknopingspunten voor gekregen in de laatste 2 weken. Dus we bereiden ons voor; we willen graag winnen, maar zijn vooral bezig om beter te gaan presteren. 

 

 

Vraag: Ben ik nog iets vergeten te vragen? Iets wat je kwijt wilt misschien?

 

Erik Braal: Na de wedstrijd in Madrid werden ook onze spelers bedankt door het publiek. De harde kern scandeerde “Donar”. Toen we vanaf het stadium wegreden met de bus, hadden zich daar (een uur na de wedstrijd) Estudiantes-fans verzameld die klapten en ons bedankten en de bus uitzwaaiden. Tijdens het spel waren we bij elk balbezit uitgefloten en uitgescholden. Die sportcultuur was een heel bijzondere ervaring. Je bent een tegenstander waar ze van willen winnen, maar na de wedstrijd is er respect. Ik hoop dat we dat ook in onze sportcultuur kunnen introduceren. Te beginnen in Groningen. 

 

Aart Dekker: Dat is nu een antwoord dat ik zo herken! Ik heb precies hetzelfde vaak gezien in Spanje, en ook met Spaanse Jeugdteams die elders in Europa EK’s speelden. De tweede keer dat ik het meemaakte was bij de MU16 van 2001 in Riga, Letland -het team met o.a. Marc Gasol, Rudy Fernandez en San Emiterio- daar deden ze dit zelfs voor een tegenstander die voor hen speelde: Litouwen had zich helemaal stuk-gevochten in hun Halve Finale en de Spanjaarden stonden klaar voor hun Halve Finale; de spelers maakten zelfs een erehaag voor de Litouwers en gaven ze een ovatie, ik zat tussen de ouders, en die deden net zo hard mee. Ik had echt de tranen in mijn ogen en kippenvel! Evengoed waren diezelfde ouders aan het eind van hun Halve Finale witheet boos op de Russische coach die in hun ogen tegen het eind een onnodige Time-out nam ‘om Spanje te vernederen’, wat natuurlijk onzin was. De eerste keer was bij het WK in Spanje in 1989; Spanje was uitgeschakeld door Brazilië; zowel in de zaal, maar ook in onze Hostal. Die mensen hadden de wedstrijd gezien op TV, en waren diep bedroefd…maar een paar minuten later was het -met glimmende ogen- “Maar het was wel een mooie wedstrijd!”

Ik sluit me dus aan bij de oproep van coach Braal: ‘zo’n basketball-cultuur moeten wij ook willen ontwikkelen’!

Erik Braal, bedankt en nogmaals ‘petje af!’ En nu maar hopen dat je wel/meer punten hebt gescoord bij Fiba voor een volgende poging; het gaat vast lukken, en dan nu eerst maar in de Fiba EurloCup nog wat harder uithalen als vorig seizoen!

AART DEKKER


Heel veel meer over de wedstrijd in Madrid, o.a. veel prachtige foto’s en de Stats op de site van Fiba:   —  Hier  —

Nog wat extra content uit het Hoge Noorden:

RTV Noord Reportages: (aardig wat meegereisde Donar Fans in Madrid trouwens; een goede zaak!)

Eric Boorsma: ‘video-tv-noord-reportages-wedstrijd-movistar-estudiantes-donar/

Heel veel meer Donar-video via de site van Eric Boorsma

Erg leuk: een(1!) Estudiantes-Fan -student in Tilburg- in Groningen, maar de Thuis-wedstrijd van Donar Groningen was in Leeuwarden; hup in een bus met Groningen Fans mee naar Leeuwarden (en waarschijnlijk ook weer terug…(?) Deze jongen wordt ook geïnterviewd door RTV Noord na de wedstrijd(zie de clip).

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.