CP3 by Basketball Totaal

Aantal clubs tegen doorstart Den Helder

De mogelijke doorstart van basketbalclub Den Helder Kings wordt nog niet met enthousiasme ontvangen door de andere eredivisieclubs. Volgens Den Helder-directeur Rob Waardenburg zijn ze bang voor competitievervalsing.

 

De Helderse clubleiding wil later vandaag duidelijkheid geven of er genoeg geld is om het seizoen af te maken. “We zijn heel positief gestemd”, zegt Waardenburg, die na het dinsdagochtend uitgesproken faillissement nog twee knelpunten ziet: “De curator moet willen meewerken aan een doorstart. En daarna is het de beurt aan de Federatie Eredivisie Basketbal (FEB) om een beslissing te nemen.” Morgenavond staat de situatie van Den Helder Kings op de agenda bij een vergadering van de FEB.

Competitievervalsing

Waardenburg krijgt geen positieve signalen van de andere clubs: “Ik denk dat we te veel punten hebben. Ik hoor dat de andere clubs tegen een doorstart zijn, omdat we een veel te duur team zouden hebben neergezet. Als de ploeg na een doorstart zwakker wordt, vinden ze dat competitievervalsing.”

Het zijn geluiden die FEB-voorzitter Henk Reekers ook gehoord heeft: “Een aantal clubs vindt het competitievervalsing, maar als bestuur kijken we naar de argumentatie. Bij concurrenten speelt ook het onderbuikgevoel mee. Competitievervalsing is het alleen maar als een club in problemen komt omdat er te veel wordt uitgegeven aan spelers. Het kan ook zijn dat veel geld is betaald voor de zaal of een tribune.”

Volgens Reekers hebben nog niet alle clubs zich al uitgesproken over een mogelijke doorstart: “Terwijl ik van een aantal grotere organisaties nog geen uitspraak heb gehoord, valt het wel op dat vooral de kleinere clubs tegen zijn. En een bestuurder van zo’n kleine club zegt dan dat we geen doorstart moeten toestaan, terwijl in het verleden bij zijn team ook zoiets gespeeld heeft. Dat wist hij niet.”

 

Als we alle clubs in het verleden langs een liniaal hadden gelegd, waren er niet zoveel overgebleven

Henk Reekers, voorzitter FEB

Alle successen in het verre verleden ten spijt is Den Helder de voorbije tien jaar bijna synoniem geworden voor financiële problemen. Eind 2005 moest het toenmalige Cape Holland Den Helder zich vanwege een geldtekort terugtrekken uit de eredivisie. Nadat de havenstad het basketbal een jaar moest missen, keerde de club halverwege 2007 terug op het hoogste niveau.  Drie jaar later brak een failliete hoofdsponsor de club andermaal op. Halverwege 2012 keerde de organisatie terug als Den Helder Kings.

Ook andere clubs bleven de afgelopen jaren niet gevrijwaard van financiële problemen. “Sommigen willen dat we de situatie langs een liniaal leggen. Als we dat in het verleden bij alle organisaties hadden gedaan, waren er niet zoveel overgebleven”, stelt Reekers, die snel duidelijkheid hoopt te krijgen van Den Helder. “De clubs gingen er vanuit dat de doorstart al in kannen en kruiken was, maar er ligt bij ons nog geen enkel concreet plan.”

Bron: NOS

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.