CP3 by Basketball Totaal

Mannen U20 Analyse: Rusland, tegenstander van Oranje

 

Basketballschrijver en -kenner Aart Dekker volgt -bijgestaan door Jan Lievaart- voor de website van de Nederlandse Basketball Bond, iBasketball en zijn eigen Blog, de verrichtingen van Orange Lions MU20 bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie, dat komende vrijdag (15 juli) in Oradea, Roemenië begint. Dekker, frequent bezoeker van jeugdtiteltoernooien in Europa, zal verslag doen van de wedstrijden van Nederland en ook geregeld zijn eigen visie geven op het toernooi. Hieronder zijn Analyse cruciale tegenstander van morgen om de eerste plaats in Groep-B, Rusland.

Rusland: een groot en atletisch team. Zelfs het toch echt niet kleine Oranje meet gemiddeld 4cm kleiner dan de Russen, en dat geldt voor zowel de lange mannen, als voor de perimeter-spelers! En schutters, 1-1-spelers, postspelers, ball-handlers en goede passers; het is allemaal aanwezig op het Russische Roster. Waarom dan toch achter tegen die veel kleinere Britten (26-31 bij de rust)? Omdat -en dat is voor mij niets nieuws; alhoewel er wel andere tijden zijn geweest in het Europese (Jeugd-) Basketball- de Russen -ook bij de Senioren-teams trouwens!- soms weleens kwetsbaar kunnen zijn als het niet gaat zoals ze gewend zijn, juist tegen ‘kleinere landen’, en als je dan -zoals in 2015- met je MU20 degradeert, en in de B-Divisie terecht komt, dan kan dat lastig worden. Zoals in 2016 dus, maar ook zoals onlangs bleek op EuroBasket Women 2017; bij België – Rusland!

Mijn eerste idee voor een effectieve Oranje-aanpak van dit Rusland?

Agressief verdedigen; druk erop, meegaan met elke pass, en de man met bal geen ruimte geven. Durven in de aanval; attackeren met drives, met snelle passes en met snijdende en instappende spelers. Eigenlijk: gewoon hetzelfde als tegen Groot-Brittannië, maar dan liefst met wat beter schot van achter de cirkel. Vier rake driepunters, waarvan drie van Nzekwesi, is niet genoeg; ook anderen -zoals bijvoorbeeld Coen Stolk- zullen met scherp moeten schieten, dat geeft ook weer meer kans op succes bij drives en voor de lange mannen inside. En natuurlijk -maar dat geldt altijd- hard rebounden in aanval en verdediging, en rennen waar het kan. Dan hebben onze MU20 Orange Lions ook kans tegen de Russen..!

Zowel Nederland als Rusland tellen vijf spelers geboren in 1998.

Rusland – Groot-Brittannië

Toen we gisteren toch -na de fraaie winstpartij tegen Groot-Brittannië- even wat woorden konden wisselen met Oranje-staf-mensen, hadden we het natuurlijk ook even over de meest relevante wedstrijd van vandaag; Rusland – Groot-Brittannië. Omdat ik de Britten belangrijke delen van de wedstrijd tegen Nederland gewoon heel goed vond spelen, zei ik: “Maar dan moeten die Engelsen natuurlijk morgen niet winnen van de Russen…“

Ik schrijf dit, terwijl we in het tweede kwart van die wedstrijd zitten, en de stand 18-24 is, na 15 minuten…voor Groot-Brittannië dus…

Groot-Brittannië begon met een kleine 2-3 zone verdediging, waar ook wel wat ‘Match-up’ in zat. Ze speelden overtuigd, en natuurlijk weer atletisch en agressief in de verdediging. De Russen -met veel meer lengte- zetten daar een aardige aanval, met goede passing, spreiding en spotting-up tegenover. Die zorgt voor een minieme voorsprong -even- maar al snel wordt het een puntje-puntje wedstrijd, waarbij de stoere Britten echt geen stapje terug doen voor de favoriete Russen.

In het tweede kwart zie ik hetzelfde dat ik vorig jaar tijdens Rusland-IJsland ook zag gebeuren; Russische spelers die steeds meer in verwarring kwamen -‘hey, hier kwamen we niet voor; wij zijn toch de ‘Basketball-Grootmacht’…jullie niet…toch?!?’ Toen keek ik ernaar, en dacht per minuut sterker ‘…het zou best eens kunnen gaan gebeuren…IJsland dat wint van Rusland..!’

En aldus geschiedde…

En nu, bij deze wedstrijd?

Vorig jaar vond ik het alleen maar leuk; een van mijn favoriete Basketball-landen -meestal de underdog- wint van een verondersteld groot land; kicken toch!? Zeker toen IJsland ‘gewoon’ doorging, won van Polen, en nog wat landen, en in de Halve Finale van Griekenland…

Niet voor niets schreef ik -in mijn eerste analyse van het deelnemersveld van deze MU20-B- dat Nederland een voorbeeld zou moeten nemen aan die dekselse IJslanders! Maar -misschien had ik gisteren al een voorgevoel- dan zou het wel leuk zijn als die Russen gewoon zouden winnen van de Britten; dan gaat de wedstrijd Rusland-Nederland morgen ‘gewoon’ om de Eerste Plaats in Groep-B!

Als de Britten zouden winnen tegen de Russen lopen we morgen het risico dat de wedstrijd een zenuwentoestand voor ons Oranje Basketball-Liefhebbers wordt. Als je die dan ‘ook gewoon wint’ is dat alleen maar mooier, maar als dat niet gebeurt….

In het derde kwart maken de Russen stukje bij beetje meer gebruik van hun reële overwicht; ze gaan ook wat meer vechten – buffelen in plaats van alleen maar technisch-tactisch ‘mooi spelen’. Maar die Britse straatvechters gaan natuurlijk niet zomaar opzij -zo hebben ze na 30 minuten nog steeds een fors rebound-overwicht!-; het blijft dus lang spannend, al is het nu wel vooral Rusland dat nipt aan de leiding gaat… Het is vooral de Russische driepunter die ‘het doet’ voor Rusland; kwart drie eindigt bij 45-41.

Wat ik ook opvallend vind, is dat Groot-Brittannië fysiek -zowel aanvallend als verdedigend- ‘best veel mag van de refs’, laat Nederland ook daarvan goed notie nemen! Als Akwasi Yeboah (1.98m) onder het bord ‘een force’ kan zijn -en van buiten dreiging heeft en scoort!- dan moeten Nzekwesi, Schutte, Bieshaar, Stolk en Banda dat ook kunnen! Aan de andere kant: Rusland heeft zoveel lengte, massa en basketball in zich; ook Nederland zal er flink tegenaan moeten!

Waar het leek dat Rusland zijn overwicht te gelde zou gaan maken, is het Groot-Brittannië dat -vooral Yeboah had toen een productieve fase- dat bij een Time-out met 3:02 te gaan, toch weer op 52-57 voorsprong staat! En dat is bij de volgende TO (1:08 te spelen) nog steeds zo…

De laatste minuut: Rusland: mooie oout-of-bounds-play 54-57 op een assist onder de basket. Ze proberen wat te pressen, maar zonder veel intensiteit, en dan volgt er ‘dus’ een And1 -van Eytle-Rock- van onder de ring..! 55-60, er volgt met 39.1sec te gaan, een driepunter van up-top; 57-60. Weer een TO. Yeboah sterke drive: 57-62 Nu volgt er wel een ietwat wanhopigefull-court-press -je ziet gewoon dat de Russen dit niet gewend zijn, niet verwacht hadden ook…- Rusland mist, foult Weathle, die mist niet; 1+1 = 57-64. Nog een TO met 9.1 sec te gaan, bal Rusland, een driving layup mis, OR Rusland, een fade-away jumper; ook mis..!

Groot-Brittannië maakt het verlies tegen Nederland gisteren (deels) goed en staat nu op -2, Nederland op +9:de Orange Lions weten wat ze te doen staat. De Russen (-7) trouwens ook; die hebben de Groot-Brittannië vs. Nederland gisteren ook gescout…

Ik moet zeggen: “zowel Rusland en Groot-Brittannië speelden basketball om van te genieten als neutrale liefhebber, ik denk dat zelfs een neutraal publiek van deze wedstrijd had kunnen smullen!”

Alleen was dat neutrale publiek er helaas niet…

AART DEKKER

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.