CP3 by Basketball Totaal

75ste duel tussen Leiden en Groningen

Wanneer de 54ste editie van de Eredivisie vanavond met drie duels van start gaat, heeft de wedstrijd tussen Leiden en Groningen een historisch tintje. Beide ploegen treffen elkaar voor de 75ste keer in competitieverband.

De 37 duels in Leiden werden bijna gelijkelijk verdeeld: Leiden won 19 keer, Groningen 18 keer. In Groningen sloeg de balans tot nog toe duidelijk in Gronings voordeel door: 21-16. In totaal boekte Leiden dus 35 zeges en Groningen 39. Wint Leiden dan is het de twintigste thuiszege tegen de Groningers. Wint Donar, dan is het de 40ste zege tegen Bona Stars.

Ook voor Aris Leeuwarden heeft de eerste wedstrijd een dubbel bijzonder tintje. Niet alleen speelt de ploeg uit Leeuwarden voor het eerst met Univé als hoofdsponsor op de borst, de wedstrijd tegen BC Apollo in het Kalverdijkje is tevens de aftrap voor het tiende seizoen in de Eredivisie. Beide ploegen hebben uiteraard – BC Apollo beleefde afgelopen seizoen het debuut in de Eredivisie – een beperkte geschiedenis van onderlinge wedstrijden. Opvallend is wel dat Aris afgelopen seizoen drie keer de hete adem van de Amsterdammers voelde met krappe zeges van 4, 5 en 6 punten. In de enige veegpartij werd een verschil van 34 punten in Leeuwardens voordeel genoteerd.

Ook Den Helder Kings en Rotterdam gaan gezamenlijk niet verder terug dan één seizoen. Afgelopen competitie leverden alle duels een zege op voor de toen debuterende Kings. Wie echter verder in het verleden duikt en Rotterdam en Den Helder tegenover elkaar zet, komt in totaal op 47 Helderse zeges en 23 Rotterdamse overwinningen.

Matrixx Magixx en Landstede spelen zondag voor de 47ste keer tegen elkaar. In Nijmegen en Wijchen bouwde de thuisclub tot nog toe een overduidelijk 19-4 record op. Overall staat het 32-14 in het voordeel van Magixx.

Dinsdag is er sprake van een historisch nog veel groter thuisvoordeel bij het duel tussen SPM Shoeters en Maxxcom BS Weert. Het is de 117de keer dat Den Bosch en Weert de confrontatie aangaan, waarbij Den Bosch in 58 thuiswedstrijden tot nog toe maar liefst 52 keer aan het langste eind trok. Ook in Weert waren de Brabanders in het verleden doorgaans veel te sterk voor de Limburgers, met een 42-16 record als bewijs. In totaal hebben 116 onderlinge duels 94 Bossche zeges opgeleverd. Weert mocht 22 keer in opperbeste stemming richting de bierpomp.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.