CP3 by Basketball Totaal

65e interland voor Toon van Helfteren

Woensdag is de 65e interland voor Toon van Helfteren als bondscoach. Een jubileum wedstrijd dus! Lang zal de bondscoach er niet stil blijven staan, want de overwinning is belangrijker. Het is de vijftiende onderlinge confrontatie in Nederland tussen Nederland en Israël en de balans is 6 keer winst tegenover 8 nederlagen.

99Staff-Toon-van-Helfteren_NLMen_Jul2013_Lowres-8651

In totaal is het de 36e onderlinge ontmoeting tussen de twee landen. De teller staat op 15 keer winst en 21 nederlagen voor oranje. De 65e interland voor Toon moet zijn 28e overwinning gaan opleveren. De balans is nu nog negatief voor Van Helfteren. 27 keer winst en 37 keer verlies. Met zijn 65e interland is Van Helfteren nog niet de nummer 1 onder de bondscoaches. Ruud Harrewijn is recordhouder, met 84 interlands, als coach.

Akerboom senior is met afstand de speler met de meeste punten tegen Israël. Akerboom speelde 9 keer tegen Israël en maakte 180 punten (20 punten gemiddeld). Ook de hoogste score ooit tegen Israël staat op zijn naam met 33 punten. Na Akerboom is Jimmy Woudstra met 83 punten in 6 wedstrijden (18,3 gemiddeld) de beste schutter.

De technische staf speelde zelf ook regelmatig tegen Israël. Toon van Helfteren tekent voor 10 wedstrijden, waarin hij 48 punten maakte. Peter van Noord speelde 4 wedstrijden en maakte 10 punten en Sam Jones maakte 12 punten in de 3 duels die hij tegen Israël speelde.

Toon coachte een keer eerder een interland tegen Israël. Op 26 oktober 1996 tijdens de Zoetermeer Basketball Classic. Dat oefenduel werd door Nederland met 72-81 verloren.

 

Met dank aan Jacob Bergsma

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.