CP3 by Basketball Totaal

4x March Madness – op naar een nieuw bbalgoritme

Maart 2020 loopt ten einde. De maand dat alles in Nederland voorgoed veranderde. En in de wereld. Ruim 3 miljard mensen zit op z’n homecourt, van de 7,5 miljard ter wereld.

Hoe kan dat? En dat alles vanwege een (angst)virus…er is namelijk ook een pittig angstvirus meegekomen met het virus. En koekoek, het brengt ook hele, hele mooie dingen met zich mee … welkom in dit bijzondere jaar 2020.

Bron: eBay

Het is stil

Alle basketballers kunnen niet meer naar de hal, mijden zelfs pleintjes. Tenzij ze zeker weten dat ze alleen zijn, stel ik me zo voor. En zelfs dan vragen ze zich af hoeveel bacteriën er kleven op het bord en de tegels… Alle competities stil gelegd. Organisaties in gevaar, want nu blijkt eens te meer, zelfs in het voetbal, dat er geen financiële reserves zijn. Het kapitaal staat op het veld, heet het dan. Begrijpelijk maar wel heel onverstandig, kun je zeggen met de wijsheid van nu.

Bron: Lockdown

Het is maar liefst 4 x March Madness

  1. Het is ‘mad’, heel gek dat er geen vers basketball is. Of je nu DBL-, NBA- of NCAA-junkie bent, je zit zonder je dope. Zonder je shot. Je dagelijkse portie verse resultaten, stats, trash-talk, junkdunks en andere highlights…. Er is geen ‘bracketology’, want geen normale March Madness. Wist je niet hè, dat je zo verslaafd was? Dan maar weer oude beelden bekijken. Lang leve joetjoep. De verveling slaat anders toe wellicht? Allerlei tips zijn al gedeeld om het thuis leuk te houden, om fit te blijven, om die grote, grote leegte maar vooral niet te voelen…
  2. Het is ‘mad’, er is drukte, angst, tumult, er zijn grote zorgen. Begrijpelijk. Maar laten we als we toch oude beelden bekijken, ook ‘One flu over the cuckoo’s nest’ herzien: koekoek, koekoek, kijk ‘ns hier, kijk nog ‘ns goed? Ja er zijn doden en ik leef mee met deze zielen en hun nabestaanden. Dat wil ik heel duidelijk gezegd hebben: ja er is een virus en ja het heeft zijn slachtoffers, dat staat volkomen buiten kijf. Het doet ook iets met mij, het raakt me en ook ik heb zorgen. Maar daarvoor werkelijk de wereld zo totaal lam leggen? Daar klopt iets niet vind ik…. angst, mensen, angst, doorgeschoten angst. Die slechte raadgever, weten we nog? Welk verhaal creëren we met elkaar? Welk nieuw verhaal is mogelijk? Lees dit heldere verhaal ‘ns van Mattias Desmet (what’s in a name 😉 ), professor klinische psychologie aan de Universiteit Gent. Hij verwoordt wat ik bedoel….
  3. Het is ‘mad’, want Corona geeft aanleiding tot grappen vanuit het plots en intens veranderde leven van alledag. Ik heb hele leuke voorbij zien komen. Jij vast ook.
  4. Het is ‘mad’, want we komen op nieuw gebied. Corona geeft ons de kans tot verstilling, bezinning, reflectie. Doen we dat dan ook, als basketballers? Zijn we in staat om te bezinnen hoe we met elkaar omgaan als mensen, en als basketballers, en welke rol de basketballsport kan spelen in de snel veranderende wereld?

Saamhorigheid

Corona heeft als bijwerking dat er heel veel moois wordt gerealiseerd in onze samenleving. Nieuwe samenwerkingen; allerlei nieuw online aanbod; ruilacties; steunpunten; zingen vanaf balkons etc. Er is prachtige saamhorigheid losgekomen. Wat een schoonheid zit er in ons mensen!

Het veld ligt nu open

Het veld is leeg. Leeg = vol van potentie. Het veld ligt nu open, als nooit tevoren, zo voelt het voor mij. Voor werkelijke transformatie van onze samenleving. Eerlijker, met overvloed, rechtvaardigheid, nieuwe politiek, nieuwe economie. Met inclusiviteit. Waarin we het kapitalisme, waar basketball ook onder lijdt, gaan overstijgen. Waarin we dus geen slaaf meer zijn van geld en van de grootste economische idiotie: rente. Geld, dat alleen maar een bedachte afspraak is. Het is lucht. Geld kan ik niet eten. De tomaten die ik nu voorzaai in mijn vensterbank, wel.

Bron: Speed-lock.com

Ligt het nationale basketballveld ook open voor transformatie? Voor echte verandering? Dat we zien hoe kortzichtig, egoïstisch we soms bezig zijn, maar ook dat we zien dat we ook al heel mooi samenwerken en zoveel liefde en creativiteit in ons spelletje stoppen?

Bbalgoritme

Het leven lijkt steeds meer een algoritme. Zoekwoorden invoeren en gevonden worden. Actie – reactie – effect – vraag – oplossing. Wat wordt ons nieuwe ritme als basketballsport? Onze nieuwe ‘mores’, onze gebruiken? Kunnen we nog wel low- & high-fives geven?

Toen ik laatst ZZ leiden – Heroes Den Bosch bekeek, gezeten achter de bank van Rolf Frankes mannen, viel mij en mijn vrouw op hoeveel handjes er gegeven werden, bijna continu, en vooral ook: automatisch. Elke wissel gaf gemiddeld zo’n 12 handjes denk ik: alle wisselspelers, de staf, en zelfs de twee kleine ballenmeisjes aan het verre einde van de bank deden mee. Het scheelde niet veel of ook commissaris Sander Faassen (nog immer goed geluimd en gesoigneerd) deelde mee in die schud-pret.

Is dat alles voortaan afgelopen uit angst voor Corona?

Maar vooral de vraag: zal blijken dat we deze periode van bezinning goed benut hebben? Gaan we het basketball in ons land beter organiseren? Met meer samenwerking en minder eilanden? Met minder oordelen en cynisme? Stop het BOOSketball, please.

Gaan we ons nieuwe ritme vinden? Ons eigen basketbalgoritme? Dat kan echt, als we doen waar we allemaal écht blij van worden. Dat geeft immers de grootste energie. Dat is het organische (algo)ritme van het leven: je grootste verlangen volgen, in vrijheid, en respect.

Durven we ons daaraan over te geven, het ook even niet te weten en te vertrouwen op ons hart? Pak die kans mensen, die 4e golf van March Madness…

Bron: sports360AZ

Inside gemotiveerd

Wanneer leerde je het meeste als kind, zowel in de klas, thuis, als op het veld? Toen je van binnenuit, inside, intrinsiek dus, gemotiveerd was. Niet als de coach je iets oplegde waar je nog niet aan toe was of weerstand tegen had. En wel als je positief getriggerd was, nieuwsgierig, verwonderd…. als je je spirit volgde. Als het vlammetje aangewakkerd was. Als Corona het mogelijk maakt dat we dat weer gaan zien en ernaar gaan leven, ben ik blij!

So…let’s al(l)go!

Marnix Lamers

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.