CP3 by Basketball Totaal

Donar ten koste van ZZ Leiden naar bekerfinale

donar

Wat wil je als sporter nog meer? Een uitverkocht huis in MartiniPlaza en een heerlijke ambiance bij de tweede bekerwedstrijd tussen Donar en ZZ Leiden. De finale werd gehaald door Donar. ZZ Leiden werd in eigen huis verslagen met 85-80.

Eigenlijk was het simpel. De ploeg, die vandaag zou winnen zou doorgaan naar de finale. De eerste wedstrijd was het een punt verschil geworden in het voordeel van Leiden.

De spelers van Donar wisten dus van tevoren wat het moest doen vandaag. Winnen, en met twee punten. Dat was niet tegen dovemansoren, want de spelers deden een oproep om MartiniPlaza vol te laten lopen. Zelfs oud speler Jason Dourisseau riep op voor een volle bak en dat werd het! Bijna 3500 toeschouwers bij een doordeweekse wedstrijd in de basketballbeker. Heerlijk toch voor iedereen, die erbij kon zijn.

Donar was direct bij de les en nam direct een 4-0 voorsprong. ZZ Leiden moest even zoeken naar het ritme, maar kwam ook op het scorebord door een driepunter van Rogier Jansen, maar opnieuw Jeter en Wright zorgde voor een 9-3 voorsprong en MartiniPlaza stond direct in ‘brand’.

Donar drukte door en liep verder weg naar 16-8 en een voorsprong na de eerste periode van 24-16. Wright stond al op 12 punten tegen zijn oude team en scoorde bijna alles wat hij wilde.

Toch zie je dan dat Leiden als team gegroeid is, want de ploeg liet zich niet van de wijs brengen. De ploeg knokte zich onder leiding van Jansen (7 driepunters) terug in de wedstrijd. Jansen schoot met scherp en toen ook nieuwkomer Creek zich aanvallend liet gelden stond er ineens 31-31 op het scorebord. Het publiek viel een beetje stil, maar de thuisploeg bezit gewoon over veel veerkracht en ze zijn mentaal sterk. De run werd gestopt en beide teams gingen puntje puntje naar de kleedkamers toe (39-39).

Kortom halverwege stond ZZ Leiden gewoon nog met beide benen in de finale! Het publiek ging er nog beter voor zitten in de tweede helft en liet zich (als het nog kon) zich nog harder gelden. Het zijn toch wel twee clubs met heerlijk veel supporters en dit soort duels verdienen een uitverkocht huis, maar ook veel televisie zendtijd.

Het werd zaak voor Leiden om in de wedstrijd te blijven hangen. Donar niet een run te geven, maar continue maximaal een punt of vijf weg te laten lopen. Zodoende zou de slotfase nagelbijten worden voor de thuisploeg en dan is het kijken welke ploeg het verste is met de routine en zenuwen.

Donar wilde dat uiteraard niet en strooide weer veel energie in de wedstrijd. Het trok de wedstrijd toch weer naar zich toe en leider Jeter zette de toen met een mooie lay-up (47-45). Het was het signaal voor een 12-0 run en DeJuan Wright was op dat moment de man van de wedstrijd. Halverwege de derde periode scoorde hij een fantastische alley-oop en stond het ineens 57-45 op het scorebord. Leiden leek rijp voor de slacht en Casteels stond erbij en keek ernaar. Casteels coachte natuurlijk zoals hij kan en hij had al de run proberen te stoppen bij 53-45, maar het lukte niet. De voorsprong liep op naar veertien punten (61-47).

De Jong en Creek zorgden voor de 61-50 stand na dertig minuten. Er was een mirakel nodig voor ZZ Leiden om tien punten goed te maken. Of gebeurde er nog wat in de laatste seconde van de derde periode? Skelin nam een time-out met 1 seconde op de klok. Een out of bounds play leverde Cunningham een schot op. Het noodschot ging erin en zorgde voor de nekslag voor Leiden 64-50. De kopjes gingen naar beneden en MartiniPlaza stond op zijn kop.

De driepunter van Cunningham werkte nog even flink door in de kopjes van Leiden en het verschil liep zelfs op richting de 20 punten (67-50), maar dat was ook niet conform de krachtenverhouding tussen de twee ploegen. Cormier zorgde voor een opleving van Leiden kant en een driepunter zorgde zelfs weer voor leven bij Leiden (67-57) met nog ruim zes minuten te gaan.

Maar echt dichterbij kwam ZZ Leiden niet. Het verschil bleef rond de tien punten hangen en de tijd tikte weg. Het werd alles of niet voor ZZ met nog vier minuten te gaan. Casteels spoorde zijn team nog eenmaal aan en Jansen schoot er nog maar een driepunter in voor 71-64 en ineens leek alles mogelijk. Leek, want Cunningham schoot ook met scherp vanavond en zorgde weer voor de veilige marge van tien (74-64).

Wedstrijd over? NO WAY! Het werd toch nog close, heel close, in Groningen. Via 76-66 werd het ineens 76-72 door scores van Creek, Jansen en de Jong. Heel Martiniplaza was ineens in paniek want het verschil was nog maar 1 driepunter met nog 1 minuut te spelen. Zou Leiden het dan toch gaan flikken?

Bekkering (Donar) kreeg een fout mee en mocht twee vrije worpen nemen. De oud ZZ speler deed zijn oude team pijn en verzilverde deze allebei (78-72).

Felder zorgde weer voor de aansluiting (78-74). Een lange aanval van Donar leverde de bal op bij Mark Sanchez. Hij schoot een driepunter (81-74) en de wedstrijd leek gespeeld, maar acht seconden later trok Jansen ook aan de trekker en was het weer 81-77 met nog 16 seconden te gaan.

Het vrije worpen spelletje begon. Maar Wright faalde viermaal niet vanaf de ‘lijn’ en zorgde voor de veilige marge (85-77). Creek zorgde met een driepunter voor de eindstand van 85-80 en zo gaat Donar door naar de finale in de beker en is Leiden uitgeschakeld.

Een bekerserie, die heerlijk was voor de toeschouwers. Deze twee teams lijken aan elkaar gewaagd en dat kan wel eens een heerlijke play-off serie gaan opleveren.

Topscorers Donar: Wright 31 punten, Jeter 15 en Cunningham 13.

Topscorers Leiden: Jansen 25, Creek 18 en Cormier & De Jong 10.

Foto: Marja van Tilburg [dankjewel !].

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.