CP3 by Basketball Totaal

3×3

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Gefeliciteerd NBB! Onze bond haalt gewoon even twee internationale kampioenschappen binnen, in het 3×3 basketbal, en het is dan misschien zeldzaam dat een column over de basketbalbond zo positief begint, maar: ere wie ere toekomt.

Dit jaar nog is het EK 3×3 in Amsterdam en over twee zomers zelfs het WK. Het zure mannetje dat uw columnist nu eenmaal is, begon meteen te mopperen over de kosten van twee dergelijke evenementen en dat er nu eens geld vrijgemaakt dient te worden voor het mannenteam, maar zelfs dat is afgedekt.

Lof
TIG Sports en House of Sports (en de gemeente Amsterdam) staan garant voor de kosten en iedereen die onze prachtsport in het zonnetje zet zonder dat de rest van basketballend Nederland daar onder lijdt, verdient zowel lof als reclame. Basketbal en Museumplein is toch al een magische combinatie, wat leuk dat daar het EK wordt gehouden in wat hopelijk een prachtige zomer wordt. Over twee jaar spelen de beste 3×3-hoopsters opnieuw in Amsterdam, en ik moet zeggen dat bij mij meteen de ArenA (tegen die tijd wellicht eindelijk het Johan Cruijff of Piet Keizer Stadion wat mij betreft) geboekt kan worden. Maar opnieuw het Museumplein: natuurlijk ook geweldig.

Urban
En nee, dit is geen cynisme. Ik vind het namelijk echt mooi dat Nederland zo voorop loopt in het jongere neefje van het beachvolleybal. Dat ik er persoonlijk niet zoveel aan vindt, boeit weinig. Ik ben van het vijf tegen vijf op een groot veld en probeer mij nog elke dag de geheimen daarvan meester te maken. Maar ik ben dan ook niet de doelgroep, noch een beoefenaar van deze variant. Urban sports is in dezen het toverwoord en alles wat mensen enthousiast krijgt voor onze sport is top. Bovendien, en daar heb ik dan wel weer wat mee, vormt pleintjesbasketbal de basis voor alles wat daarna komt. Hopelijk leidt de ‘3×3-manie’ er wel toe dat als het straks herfst wordt, ook iedereen komt kijken als we onder een dak 5×5 aan het spelen zijn.
Mannen, vrouwen, meisjes en jongens, op alle niveaus zijn we goed in 3×3. Complimenten aan die nationale teams. De mannen hebben zelfs al een bronzen EK-medaille veroverd, afgelopen zomer nog. Ik weet uit eigen ervaring dat Brian Benjamin, de coach van dat gezelschap, een topper is en zijn spelers kunnen dingen met een bal waarvan ik ernstige gewrichtsklachten zou krijgen.

Maar
Maar. Ik kan het niet helpen mij af te vragen of er ook een kleine keerzijde aan dit verhaal zit (u had toch geen volkomen kritiekloze column verwacht?). Kijk, de tot nu toe geleverde prestaties zijn boven elke kritiek verheven. Ook tijdens het EK van 2017 verwacht ik nog mooie dingen. Maar wat als de sport straks olympisch wordt? Je hoopt het natuurlijk van harte, alleen redden we het dan nog met promotiedivisiespelers en eredivisiespeelsters?

Contanten
Een gouden olympische medialle (zeker bij basketbal) levert immers keiharde contanten op. Het lijkt me, dat dan de grote basketballanden ook in deze tak van sport gaan investeren. Staan we nog immer hoog op de wereldranglijst als Amerika, Rusland, Servië, Kroatië, Griekenland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, België, Brazilië, Argentinië, de Balten en noem maar op zich er ernstig mee gaan bemoeien? Als de sport in 2020 in Tokio op het programma staat, verwacht ik in 2019 aardig wat vuurwerk.

ZSDASG
Ik vind het dan ook heel interessant dat op het aankomende basketbalgala, de ZSDASG, er een demonstratiewedstrijd is in 3×3. Wat nou als Jessey Voorn, Stefan Mladenovic, Olaf Schaftenaar en Maarten Bouwknecht de selectie van Benjamin weten te verslaan? Ik zeg niet dat het gebeurt, maar stel; als Nederlandse 5×5-international slaag je er niet in het EK of WK te bereiken (wat God verhoedde): ga je dan voor 3×3?

Rampscenario
In een rampscenario waarin Nederland zich niet plaatst voor het WK 2019 of het EK 2021, overwegen we dan om zeg maar Worthy de Jong op te nemen in de 3×3-selectie? Of houden we vast aan Jesper Jobse en Joey Schelvis (ook niet verkeerd trouwens)? Of zit ik gewoon met te veel onnodige vragen? En te veel vraagtekens voor één column?
Ik kan het niet helpen, meteen zie ik de Amerikaanse inzending voor me. ‘Bron, Durant, Westbrook en Curry is toch automatisch goud? Of komt het Amerikaanse team met mannen uit de 3×3-league van Ice Cube? Jason ‘White Chocolate’ Williams als Amerikaanse olympiër? Ik heb mezelf heilig voorgenomen om geen enkele minuut van deze onzin te bekijken, maar dan nog.

Carpe diem
Verdorie, nu heb ik toch allerlei beren op die mooie weg gezet. Memento Mori versus Carpe Diem. Laat mij eindigen zoals ik begon: met de complimenten! Geweldig dat het is gelukt en als iedereen straks mijn twijfels weerlegt, zoveel te beter.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.