CP3 by Basketball Totaal

3×3 EK-kwalificatie: Schelvis Europees topscorer na dag 1, blessure velt Kourtney Treffers

FIBA_3x3_NL_dames

Onder de ‘rook’ van de imposante Amsterdam ArenA brandde vanmorgen de EK-kwalificatie FIBA 3×3 los, voor 8 tickets (4 mannen- & 4 vrouwenteams) voor het EK, begin september in het Roemeense Boekarest.

iBasketball was live ter plaatse en zag hoe de twee Nederlandse trotsen, de nationale mannen- en vrouwenteams, in tegenovergestelde richting bewogen.
Bij de mannen ging het crescendo, met eerst het wegvagen van het matige Slowakije, gevolgd door een thriller en winst tegen de supermacht Rusland.
Bij de vrouwen begon het toernooi al direct in mineur, toen Kourtney Treffers vrijwel onmiddellijk een blessure aan de linkerknie opliep. Zij kwam de rest van de dag niet meer in actie en moest vanaf de ‘wissel’stoel machteloos toezien hoe haar teammates het net niet redden tegen het heel aardig spelende België en het sterke Servië. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen bleef het Balkanland ongeslagen, voor een 4-0 record overall na de eerste dag.
Bij de NL dames konden de drie teammates van Treffers, de gezusters Jill en Loyce Bettonvil, en Lisa van den Adel, zich niet onderscheiden op dag 1. De enige wedstrijd de er eigenlijk echt toe doet, is de kwartfinale. Als de dames die ene wedstrijd winnen, plaatsen ze zich alsnog voor het EK-eindtoernooi. Dus alles is nog mogelijk!

De vlam ging in Amsterdam vooral in de pan, elke keer als een schot de fluwelen hand van Joey Schelvis verliet. De voormalige DBL Rookie of the Year, die momenteel Grasshoppers tot grote hoogten stuwt, kon de hele dag bijna niet missen. Tegen het arme Slovenië liet hij een barrage aan afstandsbommen los, die zelden vertoond is. Bij 3×3 levert een ‘drie’punter twee punten op, en Schelvis deed dat knappe kunstje maar liefst 8 maal in minder dan 10 minuten tegen Slowakije. In een 40-minuten wedstrijd zou hij dan minstens 32 driepunters hebben raak geknald, voor 96 punten!! Ook tegen Rusland stond Schelvis er, met uitstekende hulp van “jonge god” Kenneth van Kempen, en “The Job”, ook wel bekend als Jesper Jobse, de MVP uit Meppel.

Schelvis leidt het hele toernooi met punten na dag 1, met 26 stuks, en dat in pakweg 18 minuten basketball, waarbij er alleen 1- en 2-punters bestaan! De NL mannen maakten in hun beide wedstrijden de 10 minuten niet helemaal vol, omdat zij voortijdig op 21 stonden, en dan is een 3×3 wedstrijd meteen beslist.

Topschutters bij de vrouwen zijn de Oekraïense Maznichenko (19 in 2 games) en de Servische Vakoje (16).

Dankzij de handige buitenlokatie onder het spoortraject kon er de hele dag lekker droog gebald worden, en dat zal dus ook morgen het geval gaan zijn. Vanaf 10 uur barst het spektakel weer los, met de laatste poulewedstrijd voor elk land, waarna alle teams een kwartfinale spelen. Het winnen van die (knock-out) kwartfinale is noodzakelijk, en voldoende, om een ticket te verdienen voor het EK in Boekarest, waar men in een zeer spectaculaire lokatie speelt.

Kom dus morgen allen kijken, genieten van de wereldtoppers uit Servië (let ook op het Turkse talent bij de mannen, Mert Basdan, 18 jaar jong met een ideaal BB lijf & fraaie skills voor een big man), de krachtpatsers uit Azerbeidzjan, en de Zwitserse showman Gilles Martin (1.70 meter als hij twee paar sokken aandoet). Uiteraard is de beste MC van Nederland, VinRock Krieger ook weer on the mic morgen, en ook NL BB helden als Martin Esajas, Mario Bennes, en nestor Jacob Bergsma worden morgen verwacht.
Red je het echt niet? Volg dan de Livestream van dag 2, met live commentaar door iBasketball.

Hieronder geven wij u de deeplinks & tijdcodes voor de Oranje games die op dag 1 gespeeld werden. Kijk ze nog eens terug, en geniet van de overwinningen van de mannen en de dappere strijd van onze dames:

Heren:

NL – Slowakije (na 1u50m12s in de video)
https://www.youtube.com/watch?v=QXQrePCKm9k&t=6612s

NL – Rusland (na 6u0m30s in de video)
https://www.youtube.com/watch?v=QXQrePCKm9k&t=21630s

Dames:
NL – België (na 2u11m30s in de video)
https://www.youtube.com/watch?v=QXQrePCKm9k&t=7890s

NL – Servië (na 5u35m10s in de video)
https://www.youtube.com/watch?v=QXQrePCKm9k&t=20110s

Hier een mooie plaat, made in Amsterdam, van de man met de mooiste naam in het hele toernooi:
Mister Marshall Moses

Fiba_3x3_Marshall-Moses

Foto’s: FIBA.com

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.