CP3 by Basketball Totaal

3×3 EK-kwalificatie: Oost-Europa heerst, NL mannen scoren ticket én finale

NL_mannen_FIBA_3x3

Wereldtopper Dusan ‘Bulletproof’ Bullut leidde in Amsterdam zijn team naar de ongeslagen titel, door in de finale het moegestreden Nederland te kloppen. De NL dames kwamen er, mede door de snelle blessure van Treffers, niet aan te pas.

[Foto: FIBA.com]

Tussen de dames- en herenfinale zorgde top-dunker Rafael ‘Lipek’ Lipinski voor spektakel. Bij een van zijn huzarenstukjes sprong hij over M.C. Vincent Krieger heen, die op een stoel stond. Gelukkig heeft de ex-international een harde kop, want hoogvlieger Lipinski gaf VinRock nog een tikkie mee.

De mannen van bondscoach Brian Benjamin speelden een uitstekend toernooi. Joey Schelvis werd de nummer-2 scorer van het hele toernooi (8 landen) en Kenneth van Kempen zorgde hoogstpersoonlijk dat NL de finale haalde, door in de thriller tegen het verrassende Slowakije eerst voor OT te zorgen, en daarna voor de game-winner.

Bondscoach Hakim Salem zag zijn damesteam worstelen. Door de kniekwetsuur van guard Kourtney Treffers in de allereerste wedstrijd moesten de Angels het bijna 4 wedstrijden lang zonder wissel doen, en dat brak de gezusters Bettonvil en Lisa van den Adel lelijk op. Het team knokte voor wat het waard was, maar het schortte aan de afwerking en doordat er drie speelsters van ongeveer hetzelfde type stonden, was de variatie zowel aanvallend als verdedigend niet voldoende om in het sterke deelnemersveld een wedstrijd te stelen. De dames liepen dan ook in de cruciale kwartfinale het felbegeerde EK-ticket mis, door na een dappere strijd het hoofd te buigen voor de eindwinnaar, Tsjechië. In een spannende finale versloegen de vlot samenspelende Tsjechische meiden Oekraïne met 17-15. Oekraïne, dat veel lengte kon inbrengen, had in de halve finale verrassend het nog ongeslagen Servië verslagen met maar liefst 20-13.
Voor België was er fraai dames-succes: zij versloegen in een defensieve partij Estland met het kleinste verschil (10-9) en haalden dus op het nippertje het EK, dat vanaf 2 september plaatsvindt in Boekarest, Roemenië.

In het mannen-bracket zat er ook veel venijn in de allesbepalende kwartfinales. Prachtig spierballenbasketball tussen zowel Rusland en Turkije, als tussen Azerbajdzjan en Slowakije. De Russen en de Slowaken wonnen, waarbij de laatste minuut pas uitsluitsel gaf, over wie er naar het EK ging. Nederland speelde in de kwartfinale makkelijk Duitsland weg, nadat de Hollanders hun laatste poulewedstrijd wat slordig van Zwitserland hadden verloren.
In de halve finale speelden Schelvis, Van Kempen, Van Vilsteren, en Jobse een van de mooiste wedstrijden van het hele toernooi. Tegen Slowakije liepen ze continu een klein stukje achter de feiten aan, om op het nippertje (put-back Van Kempen) een verlenging te forceren, en vervolgens in OT gebruik te maken van het feit dat ze begonnen met balbezit: na 1-1 in overtime was het weer Van Kempen die inside scoorde, voor de game-winner.

Naast NL gaan bij de mannen ook Servië, Slowakije, en Rusland naar het EK.
Bij de vrouwen plaatste naast de finalisten Tsjechië en Oekraïne, en België, ook Servië zich voor ‘Boekarest’.

iBasketball had het genoegen om beide dagen integraal van live commentaar te voorzien, en om met volle teugen te genieten. Wij willen dan ook onze partners, Peak /Gert Klamer, de NBB (Martin Ho Suie Sang en Luuk Berends), en FIBA (Julien Debove), alsmede de hele FIBA-crew, van harte bedanken voor het mooie toernooi.

Wij bieden u nu alle dieplinks naar de NL games en de dunkcontest, plus de rollers-game, van dag 2 van het FIBA 3×3 toernooi in Amsterdam:

Mannen

NL-Zwitserland (poule) (2u39m48s)

NL-Duitsland (kwart) (5u58m28s)

NL-Slowakije (halve) (7u50m15s)

NL-Slowakije (halve): Van Kempen forceert OT (8u12m22s)

NL-Servië (finale) (9u06m10s)

Vrouwen

NL-Israël (poule) (1u48m24s)

NL-Tsjechië (kwart) (5u05m25s)

Rollers game (6u24m40s)

Dunk contest (8u24m45s)

Dunk contest: Lipinski over Krieger (8u37m35s)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.