CP3 by Basketball Totaal

300

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Goed zo, Kroatië is door naar de kwartfinale in Rio. Daar treft het Servië, en dat belooft –hopelijk uitsluitend sportief- vuurwerk. Graag zo’n wedstrijd als Argentinië – Brazilië.

De Brazilianen overleefden de poulefase dan weer niet, nota bene als gastheer, en dat zal in het toch redelijk basketbalgekke land best hard zijn aangekomen. Ook een andere kwartfinale levert een leuke burenruzie op, als de Fransen en Spanjaarden het tegen elkaar opnemen.

Stappen
Frankrijk deed het in Rio uitstekend tegen Amerika, van wie iedereen inmiddels hoopt dat ze een keer verliezen. Gek is dat. We zijn allemaal NBA-fans maar toch gunnen we deze verzameling ‘sterren’ weinig. Ik ook niet. USA speelt niet het beste basketbal maar heeft net te goede spelers om te verliezen. Net aan. Voorlopig. Suikerbroodbasketbal, noemde de nog steeds in grootse vorm stekende Mart Smeets het spel van de Amerikanen; het is wel lekker maar je zit er zo snel vol van. De hautaine houding van de heren helpt ook niet mee (hoe leuk is het om het gezicht van Coach K te zien als het tegenzit?). Wat ze dan wel weer slim hebben gedaan is zelf hun onderkomen regelen –een luxe cruiseschip– zodat ze de andere olympische atleten in ieder geval niet wakker maken na een avondje stappen.

Taart
Intussen speelde een groepje landen die het niet tot Rio hebben geschopt een toernooi in Georgië. Nederland verloor in Tbilisi van Georgië, Rusland en Oekraïne, maar dat geeft niet. Nuttige oefenwedstrijden tegen serieuze basketballanden, zolang we straks maar van de Denen, Duitsers en Oostenrijkers winnen als het erom gaat. In het oosten van Europa vierden twee Orange Lions een mijlpaal. Arvin Slagter bereikte het fraaie aantal van 100 interlands tegen Georgië en twee dagen later was er Taart voor Toon.

300 stond er op het oranje baksel, en dat staat voor het aantal officiële wedstrijden dat Van Helfteren met de nationale ploeg heeft meegemaakt. 207 als speler, 93 als coach. Sinds Van Helfteren zich in 1971 (ik heb de cijfertjes van Jacob Bergsma, met dank daarvoor) voor het eerst met Oranje ging bemoeien, moet hij toch vaak het idee hebben gehad een ongelijke strijd te voeren. Zelfs in de rijke sponsorjaren van het polderbasketbal was het Nederlands team een ondergeschoven kindje. Van de nationale bond heeft de ploeg het nooit moeten hebben. Koddig was het bijna dat Oranje zich plaatste voor het EK terwijl de NBB net het team had ‘afgestoten’. Dankzij een paar mensen in het bedrijfsleven met een basketbalhart, en met de steun van onder meer Van Helfterens ‘beef brother’ onder de Leidse borden Bert Kragtwijk, bleven de Orange Lions bestaan en maakten ze zelfs op het EK 2015 de nodige indruk.

Hookshot
Als speler was Van Helfteren onder meer belangrijk bij de plaatsing voor het EK van 1983. In 1982 won Nederland de ‘Challenge Round’ in ik meen Portugal en mocht het zodoende meedoen in Frankrijk een jaar later. Daar werd Oranje pardoes vierde van Europa, overigens zonder zijn twee meest ervaren internationals. Kees Akerboom was geblesseerd en Van Helfteren gepasseerd. Ter voorbereiding van deze column kom ik vaak in een ‘rabbit hole’ op Internet terecht en daar zag ik hem in 1987 nog een prachtig hookshot maken tegen Israël, ook op een EK. ‘De oude Toon!’, juicht Mart Smeets in de samenvatting.

Blij
Driehonderd keer heeft Van Helfteren Nederland al vertegenwoordigd op het hoogste niveau, waarvan precies nul keer als fullprof. Dan moet je toch erg veel van je sport en je land houden. Het is te hopen dat we straks ook nog nummer 400 mogen vieren, maar eerst komt deze zomer de 100ste als coach. Zoals bekend vindt hij dit soort mijlpalen trouwens een stuk minder belangrijk dan het winnen van interlands. Nadat Oranje op 17 september Duitsland heeft verslagen (ik blijf onverminderd optimistisch) kunnen Slagter, Van Helfteren en al die andere Lions hopelijk (weer) een EK aan hun cv toevoegen. Dan hoef ik niet meer alleen blij te worden van een groot basketbaltoernooi waar Nederland niet aan meedoet.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.