CP3 by Basketball Totaal

2435

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break


2435. Zoveel zitplaatsen komen er in de nieuwe ‘Vijf Meihal’. Althans, dat liet de Leidse wethouder Paul Dirkse weten naar aanleiding van het ontwerp voor de opvolger van de huidige thuisbasis van ZZ Leiden.

Pardon, ik bedoel het beoogde Indoor Sportcentrum, want over sporthal mogen we het niet meer hebben. Mij leek sportcentrum al inhouden dat het indoor was, maar er is al zo veel gesteggeld over dat gebouw dat we de semantiek laten rusten. Ik ben allang blij dat er na indoor niet sports centre of iets dergelijks kwam.

Voor de lezers van buiten Leiden: de nieuwe ehm, nou ja, hal komt letterlijk op een steenworp (of heel verre driepunter) afstand van de Vijf Meihal. Aan de Boshuizerkade, waar nu amateurvoetbalclub FC Boshuizen zijn wedstrijden speelt op een veld dat qua naargeestigheid zijns gelijke nauwelijks kent.

foto met dank aan Sleutelstad

Fijnste materialen

Tweeduizend plaatsen en geen stoel meer, zo was eigenlijk het devies in de gemeenteraad, maar blijkbaar gaat die dus niet helemaal over het ontwerp van de archtitect en komen er wat zetels bij. Nog niet genoeg naar de zin van ZZ, dat een hal wilde met 3000 zitplaatsen. Zodat we de interlands van de Orange Lions hier weer kunnen houden bijvoorbeeld, of andere internationale wedstrijden.

In het ontwerp is er zelfs ruimte voor een uitbreiding naar zo veel plekken, maar dan moet er wel twee miljoen bijgefinancierd worden. Dat is 3.007,50 euro per stoel, die dan hopelijk bekleed wordt met de fijnste materialen, maar in ieder geval kan het nog. En er moet een oplossing worden gevonden voor het parkeerprobleem dat dan ontstaat, want 2435 mensen kunnen blijkbaar prima hun auto kwijt maar 565 erbij en, jongens, de boel loopt in de kak.

Parkeerdruk

Nu liggen er nog drie voetbalvelden naast de beoogde bouwgrond, dus ik zou zeggen: parkeerterrein! Of we bouwen de kakelverse maar nu alweer overbodige Morspoortgarage daar weer op. Misschien een leuke optie qua klimaatdoelen: chauffeurs met een elektrische auto krijgen voorrang. Maar ja, de buurt hè. De omwonenden gaan natuurlijk enorm lijden onder die extra parkeerdruk. Toevallig woon ik ook in die buurt. Er zijn honderden woningen bij gebouwd de laatste tijd zonder dat iemand mij ooit heeft gevraagd of ik daar eventueel last van zou hebben. Maar gemiddeld een keer per week een sportwedstrijd en we kunnen de druk niet meer aan? Weet u wat? Het bestuur van ZZ geeft u 2,50 korting als u op de fiets komt (morgen staat mijn WhatsApp roodgloeiend) en als u toch de auto pakt, mag u hem bij mij voor de deur parkeren. Gratis. Zet ik de mijne wel ergens anders.

Het parkeerbeleid in onze mooie gemeente is trouwens hilarisch. Ik moet een parkeervergunning kopen, maar het is alleen betaald parkeren op doordeweekse dagen tijdens kantooruren. In het weekend, op koopavonden en feestdagen kan iedereen die de stad in wil, nog steeds voor niks zijn wagen op mijn parkeerplek zetten.

Douceurtje

Laat ik niet alleen mopperen als de oude man die ik ben; het ontwerp heeft zijn pluspunten. Er komen bijvoorbeeld zo veel zonnepanelen op het dak van het nieuwe sportcentrum dat er meer energie wordt opgewekt dan gebruikt. Dat is verheugend, en misschien kan het energieoverschot worden gebruikt als douceurtje voor de panikerende buurtbewoners. U heeft dan wel een indoor sportcentrum om de hoek maar u betaalt per maand wel wat minder voor uw energie.

En ‘we’ (gebruikers, Leidenaars) mogen meepraten over het uiterlijk. Zo lang het maar ‘stoer’ en ‘stedelijk’ is, en  ‘robuust’ en ‘duurzaam’. Ik hoop vooral dat de bespelers dat straks allemaal zijn, al vind ik het best oké dat er in die termen wordt gedacht. Zo lang we onszelf niet te serieus gaan nemen.

Rembrandt

Dan is er nog de naam. De architect heeft in zijn artist’s impression heel groot 5 Mei op de gevel gezet, maar dat staat nog niet vast. Als we toch ‘stedelijk’ moeten denken (jawel, in Leiden zijn we er achter gekomen dat we een stad zijn. Op alle gebieden behalve sport, maar een kniesoor enzo. Voor de rest ziet het er leuk uit. Iemand die 20 jaar geleden voor het laatst hier was, zou de stad bijna niet meer herkennen), dan misschien Leidens voornaamste zoon eren? Nee, niet Jochem Myjer, hoewel die zowel aardig als grappig is.

Naar Rembrandt zijn wel wat dingen vernoemd, een straat, een kroeg en een hotel schieten me te binnen, maar dat kan grootser. De Rembrandt Arena? Of we betrekken, in navolging van de NBA bijvoorbeeld, het bedrijfsleven erbij en we laten de boel sponsoren. In een eerdere column stelde ik al de Toon ® Dome voor, pogend om  basketbalcultuur en commercie te koppelen.

Maar ‘gewoon’ Vijf Meihal mag ook. Ik denk dat het ZZ een worst is. Ik denk ook dat Don Verburg op termijn met een oplossing komt voor die overige 565 stoelen, en dat die oplossing hem geen twee miljoen gaat kosten. En dat hij het parkeerprobleem aan de gemeente overlaat (er is trouwens op loopafstand een groot P&R-terrein en aan de andere kant zijn twee parkeergarages van supermarkten).

Zelf hoop ik, heel egocentrisch, op een heuse perstribune, en dan niet zo een als in de bovenzaal in Rotterdam waar je notitieblok, pen en telefoon zachtjes van je schuine tafeltje afglijden.

Vooruitzien

In ieder geval komt er iets moois en nieuws. Dat mag ook wel, want hoewel ik best van de nostalgie ben, het wordt tijd voor een modernere speelzaal voor ZZ. Natuurlijk met (op termijn) voldoende capaciteit. De Vijf Meihal gaat al meer dan 50 jaar mee en ook de nieuwe zaal zal wat dat betreft duurzaam moeten zijn. Alleen al vlak bij de bouwlocatie zijn er honderden Leidenaars bij gekomen, en misschien zijn voor de korte termijn 2000 stoeltjes wel goed, regeren is tenslotte vooruitzien. Dat mag de Leidse gemeenteraad zich af en toe realiseren. Vooralsnog ga ik er dan ook vanuit dat ZZ vanaf 2022 ook qua accommodatie met de grote jongens kan meedoen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.