CP3 by Basketball Totaal

24 Seconds met Edward van Ruiven

24 seconds is de rubriek met 24 snelle vragen aan een (oud)speler, coach of gewoon iemand uit de basketballwereld. Vandaag 24 Seconds met Edward van Ruiven. Edward is één van de meest geliefde arbiters in de landelijke competities. De pas 50 jarige Van Ruiven fluit al jaren op topniveau. Tijd om eens nader kennis te maken!

Naam: Edward van Ruiven

24) Geboren: 19 januari 1964

23) Burgerlijke status: getrouwd met Eveliene

22) Alma mater (indien nee, begonnen bij): AMVJ Rotterdam (huidige Rotterdam Basketball)

21) Team: sinds 2000 niet meer zelf spelend. Fluit sinds 1987 in rayon voor de club en pas later interesse voor ’t landelijke niveau. Ik stopte met spelen om het dan toch nog op het landelijke te gaan proberen.
Fluit nu mijn 10e seizoen in de B-groep (laatste jaren voornamelijk dames eredivisie) en heb een 8x mee mogen doen met de Play-offs, 6x tot en met de finals. Een van de hoogtepunten was mijn nominatie voor de allesbeslissende game-7. Daarnaast enkele keren de bekerfinale dames mogen fluiten (eerder ook een keer jongens junioren) en de tussentijdse Final-4 bij de dames. Verkiezing tot ref of the year dames eredivisie (eervorig seizoen) heb ik als zeer eervol ervaren; deed meer met me dan ik vooraf had gedacht in geval het me zou overkomen.
Ander zeer leuke ervaring was het mogen fluiten van de wedstrijd in het kader van The Dennis Rodman Tour. Ik heb één keer in mijn scheidsleven een sheet na de wedstrijd meegenomen…
Jaar of 4 à 5 geleden ben ik gepolst of ik (nog) naar de heren eredivisie wilde, maar vanwege enkele omstandigheden, waaronder een moeilijk periode thuis i.v.m. ziekte, heb ik dat gelaten voor wat het is.

20) Eerdere teams: AMVJ aspiranten t/m heren 1; ook nog in rayon gespeeld bij Alexandria, Squirrels en afgerond bij DAS, waarna ik landelijk ben gaan fluiten.

19) Favoriete tv-programma’s: Tegenlicht; Andere tijden (Sport); Studio Sport; Engelse, Schotse en Scandinavische detectives; 2voor12 en Met het Mes op Tafel.

18) Op mijn smartphone staat: vrij divers, van jazz via NL(-talig) tot reggae en stevige rock, met van alles ertussen. Enkele namen van vele: Dexter Gorden, Miles Davis, Sonny Stitt; Frédérique Spigt, Bløf, De Dijk; Bob Marley, Steel Pulse; Anouk, Bruce Springsteen, Queen, The Doors, The Rolling Stones, Deep Purple, AC/DC, Marillion, Fish, Dream Theater, Pink Floyd, Genesis, Joe Jackson, Melissa Etheridge, Robbie Robertson, Sweet d’Buster, Cuby, Thin Lizzy, Frank Zappa.

17) Ik lees op dit moment: net begonnen in “Waar je gevallen bent, blijf je” van Cees Noteboom.

16) Mijn auto: Toyota Prius. M.n. vanwege de fiscale voordelen, maar rijdt best lekker. M’n 4e auto met automaat inmiddels; als ik de keuze heb, dan ook alle volgende auto’s.

15) Favoriete internet sites: iBasketball natuurlijk; BBSR, FIBA (Europe) en af en toe andere basketball-gerelateerde sites, FB, Sites van enkele dagbladen en Nu.nl; Onze Taal; enkele sites gerelateerd aan mijn werk.

14) Beste gewoonte: behulpzaam zijn, vriendelijk

13) Slechte gewoonte: uitstelgedrag van wat ik vervelende klusjes vind

12) Ik zou best een dag willen ruilen met: Vlade Divac én Drazen Petrovic. Wat een (basketball)geschiedenis!! Destijds in 1992 zouden zij, met hun andere multitalentvolle teammaatjes, wellicht als enige tegen het (eerste én enige echte…) Dreamteam hebben kunnen opboksen. Maar zoals bekend viel het toenmalige Joegoslavië uit elkaar en dus dat team.
Voor wie het nog niet gezien heeft: kijk naar de veelgeprezen, zeer aangrijpende ESPN-reportage “Once Brothers”…

11) Als ik geen ref was, was ik iets anders in het basketballwereldje

10) Ander talent dat ik zou willen hebben: muziek maken, saxofoon spelen

9) Favoriete eten: pasta met verschillende soorten vis, BBQ met (fruit-)salades, fruit, bruin brood met uitgebreide uitsmijter, en uhm… drop.

8) Favoriete stad. Ik ben niet echt een stedenbezoeker, loop liever door de bergen (tijdens vakanties), maar als ik toch wat moet kiezen: in NL Rotterdam en Delft; daarbuiten Dublin, Gent, Hamburg, Melbourne. Maar toch, de stad der steden (New York) moet nog steeds een keer afgestreept worden…

7) Favoriete sporter: Rik Smits. Rustig aan opgewerkt (ooit niet goed genoeg bevonden voor de NL-eredivisie…) tot jarenlang dragende kracht bij de Pacers en altijd ‘lekker relaxed’ gebleven. Had nog enkele bakken met vele dollars kunnen binnenschuiven in de eerste tijd nadat hij gestopt was, maar had (te) veel last zijn lichaam. Wilde het niet verder verknallen om ook later nog met zijn kinderen van alles te kunnen (blijven) doen en om lekker te hobbyen; heeft enkele miljoenen laten lopen: “Ik heb meer dan ik op kan krijgen en als mijn kinderen en straks hun kinderen redelijk normaal doen, dan geldt dat ook voor hen.”

6) Favoriete team heb ik binnen basketball niet; was wel groot fan van de HBW!

5) Zou graag een avondje stappen met Willem-Alexander; ik ben best wel benieuwd naar wat hij eigenlijk heel graag zou willen (doen), maar niet kan vanwege zijn status.

4) Mijn grootste liefde is – lekker cliché, maar toch – mijn dochtertje Eva.

3) Mijn held(en): er zijn veel mensen die ik erg waardeer voor wat ze doen / gedaan hebben. Maar een held? Nee, die heb ik niet.

2) Ik wil in mijn leven absoluut: zo lang mogelijk gezond (genoeg) blijven om de dingen te kunnen blijven doen die ik erg leuk vind, en – weer lekker cliché – mijn dochter ten minste te zien opgroeien tot een (jong) volwassen vrouw.

1) Mijn motto: hoewel ik me realiseer dat als je echt bijna niets hebt, het wat lastiger wordt) van wat je hebt/kunt en niet te treuren over wat je mist.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.