CP3 by Basketball Totaal

1992: Den Bosch – Nigeria op de HBW

Den Bosch, Maurice Govers op de HBW 1992 tegen Nigeria

Dat EBBC Den Bosch (in 1992 gesponsord door Canoe Jeans) heel wat in zijn mars heeft, dat is al jaren zo.
Maar hele landen tegelijk verslaan? Jazeker. Tijdens de Haarlem Basketball Week (HBW) 1992 gebeurde dat, en nog wel met ruime cijfers ook.

Opponent was de nationale ploeg van Nigeria. Weliswaar zonder hun beste spelers, die aan de slag waren in Amerika. Met als bekendste voorbeeld Hakeem (aanvankelijk: Akeem) ‘The Dream’ Olajuwon. Toevallig genoeg, stond direct achter deze opname nog een NBA-flits uit 1992, waarin we Olajuwon in actie zien tegen … Sarunas Marciulionis, die (toeval?) wel op de HBW speelde, in 1988/1989. Samen met andere namen die klinken als klokken. Kent u ze nog … Einikis, Jovasha, Kurtinaitis (de schutter!), Visockas, en natuurlijk “Sabas”: Arvydas Sabonis, beul en balletdanser in één, sloper en schutter, afmaker en aangever.

Rimas Kurtinaitis trouwens, is ooit (in 1989) eens door de NBA neergezet op het All Star Gala, als deelnemer “namens de wereld” aan de Three Point Shoot-out. Dat was in de tijd, dat de NBA-lijn ongeveer een meter verder lag dan die “van de wereld”. Ahum. Dat was zelfs voor Kanon Kurtinaitis wat te gortig. Een ware afgang was zijn -onverdiende- lot. Helaas (voor hem, en zijn fans) zijn de beelden op YouTube te vinden. 9 punten terwijl je er iets van 30 kunt halen, is op zich wat magertjes.

In dit fragment van Den Bosch-Nigeria kunnen we, naast het commentaar van Mart Smeets, genieten van de vele dunks van Leiderdorpenaar Marcel Huijbens, het slimme spel van Rolf Franke, en de dashes & slashes van Maurice ‘Mo’ Govers, een speler die altijd veel sfeer bracht in de ploegen waar hij speelde. Hij overleed in 2008, hij was toen 45 jaren jong.

In de video zien we verder o.a. Frank Ardon, Carl Lott, Cor van Esch (onlangs op onze site geportretteerd in de rubriek “24 seconden met“), en Benny the Bull (met een aantal mini-stiertjes).
Bovendien voeren de heren Smeets en Paul Witteman een gesprek over de betekenis van de sportterm: “schillenwedstrijd”. Een uiterst boeiend gesprek tussen twee heren.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.