CP3 by Basketball Totaal

15 spelers in selectie Oranje voor All Star Game

Bondscoach Toon van Helfteren en zijn assistent Sam Jones hebben een lijst vrijgegeven met 15 spelers, die Nederland zullen vertegenwoordigen tijdens de All Star Game. Het jaarlijkse feestje van de Dutch Basketball League wordt georganiseerd door SPM Shoeters en op 22 februari in de Maaspoort in Den Bosch houden. Nederland neemt het in de All Star Game op tegen een selectie van de beste spelers uit de eredivisie.

SPM Shoeters Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden zijn de hofleverancier voor Toon van Helfteren. Beide clubs vinden hun naam vier keer terug op de spelerslijst van Oranje. SPM Shoeters levert Arvin Slagter, Kees Akerboom, Stefan Wessels en Ralf de Pagter, terwijl Zorg en Zekerheid Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Rogier Jansen en Jeroen van der List bij de Oranje-selectie heeft zitten.

Donar uit Groningen levert met Thomas Koenis, Sean Cunningham en Ross Bekkering (op dit moment nog herstellende van een blessure) drie internationals. Het Nederlands team wordt gecompleteerd door Leon Williams (Landstede Basketball Zwolle), Dexter Hope (Aris Leeuwarden), Nick Oudendag (ETB Wohnbau Baskets Essen) en Dimeo van der Horst (BC Apollo Amsterdam).

De selectie is in totaal goed voor 531 wedstrijden aan interlandervaring. Kees Akerboom (81 interlands) en Arvin Slagter (79) nemen de meeste ervaring voor hun rekening. Het duo wordt gevolgd door Rogier Jansen (74) en Stefan Wessels (52).

Ross Bekkering is de enige speler in de selectie van Oranje die nog geen officiële interland achter zijn naam heeft staan. De wedstrijd tijdens het All*Star Gala zal daar overigens so wie so geen verandering in brengen, doordat het duel niet als officiële interland wordt meegeteld. De selectie voor het All*Star Gala is dan ook een gelegenheidsselectie onder andere doordat een aantal in het buitenland spelende internationals niet beschikbaar is.

Voor bondscoach Toon van Helfteren kan 2015 een bijzondere mijlpaal vormen. Van Helfteren is als speler met 207 interlands recordinternational van Nederland. Als bondscoach staat zijn teller op 69 wedstrijden. De bondscoach met de meeste duels achter zijn naam is Ruud Harrewijn, die 84 keer aan het hoofd van Oranje stond. Afhankelijk van het definitieve oefenprogramma van het Nederlands team kan Van Helfteren tijdens de campagne van 2015 Harrewijn passeren als de bondscoach met de meeste wedstrijden. Daarmee kan hij een uniek record in de Nederlandse sport vestigen.

Het is voor de eerste keer sinds de legendarische plaatsing voor EuroBasket 2015 dat Oranje weer in actie komt. Nederland versloeg op 27 augustus 2014 Montenegro in de Leidse Vijf Meihal met 68-55. Door die historische zege plaatste Oranje zich voor het eerst in 25 jaar weer voor een Europees kampioenschap. Bondscoach Toon van Helfteren gebruikte in de wedstrijd tegen Montenegro in totaal negen spelers. Acht van hen maken ook tijdens het All Star Gala in de Maaspoort in Den Bosch deel uit van het Nederlands team. Van de succesploeg tegen de Montenegrijnen ontbreekt alleen Roeland Schaftenaar, die inmiddels uitkomt in de Griekse competitie. Internationals die in buitenlandse dienst spelen, zijn niet beschikbaar voor de All Star Game. Alleen Nick Oudendag, die in Duitsland uitkomt voor ETB Wohnbau Baskets Essen, zit bij de selectie van Oranje.

Het volledige overzicht van Oranje voor de All Star Game op 22 februari in de Maaspoort in Den Bosch ziet er als volgt uit:

Arvin Slagter (SPM Shoeters Den Bosch)
Leon Williams (Landstede Basketbal Zwolle)
Worthy de Jong (Zorg en Zekerheid Leiden)
Mohamed Kherrazi (Zorg en Zekerheid Leiden)
Dexter Hope (Aris Leeuwarden)
Ralf de Pagter (SPM Shoeters Den Bosch)
Thomas Koenis (Donar Groningen)
Kees Akerboom (SPM Shoeters Den Bosch)
Nick Oudendag (ETB Wohnbau Baskets Essen, GER)
Jeroen van der List (Zorg en Zekerheid Leiden)
Dimeo van der Horst (BC Apollo Amsterdam)
Ross Bekkering (Donar Groningen)
Sean Cunningham (Donar Groningen)
Rogier Jansen (Zorg en Zekerheid Leiden)
Stefan Wessels (SPM Shoeters Den Bosch)

* Het All Star Gala wordt op 22 februari in Den Bosch georganiseerd door SPM Shoeters. Naast de All Star Game wordt een All Star-wedstrijd gespeeld tussen de beste talenten uit de Dutch Talent League. Het programma wordt gecompleteerd met een Three Point Shoot-out en de spectaculaire Dunk Contest. Informatie over het All Star Gala (onder andere het volledige programma en de complete lijst met deelnemers) is te vinden op: http://www.allstargala.nl. Volg het laatste nieuws over het All Star Gala op Twitter via @allstargala.

* De stichting NMT neemt in samenwerking met de Nederlandse Basketball Bond en de Federatie Eredivisie Basketballclubs voor een periode van vijf jaar de logistieke gang van zaken rond Oranje onder zijn hoede. In het stichtingsbestuur hebben de oud-internationals Bert Kragtwijk voorzitter), Virgil Ormskerk (penningmeester), Rolf Franke, Harm van Woerkom en Hans van Rooden zitting. Het bestuur wordt gecompleteerd door Bert Panman (secretaris) en Jacob Bergsma.

 

Bron: NBB/Jacob Bergsma

een reactie

  1. Serieus,waarom staat tjoe de Paula er niet bij?zijn jullie blind ofzo ik zou zeggen kijk ff naar ze stats van dit seizoen

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.