CP3 by Basketball Totaal

Verval?

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Dit is zo’n column die ik eigenlijk liever niet schrijf. Maar ik heb mijzelf een soort van voorgenomen om daar waar ik een zere plek vermoed, er mijn vinger op te leggen. In de hoop dat er uiteindelijk een catharsis plaatsvindt waar we allemaal weer blijer van worden. Zeg maar dat vrienden elkaar de waarheid moeten kunnen zeggen.

Duck
Ik kom beroepshalve nog wel eens bij wedstrijden van ZZ Leiden en steeds vaker krijg ik het idee dat ik naar een topclub in verval zit te kijken. Niet uitsluitend door mijn eigen waarneming overigens; steeds meer mensen die het Leidse basketbal een warm hart toedragen, zijn ronduit somber als ze het over Zorg en Zekerheid Leiden hebben.
Dat de club de hoogste toegangsprijzen in de DBL voert, is natuurlijk nooit leuk voor de fan, maar de Leidse bestuurders liggen uiteraard niet als Dagobert Duck lachend te zwemmen in de centen; er zal een goede reden voor zijn. Toch wordt de prijs van het kaartje meer een dingetje naarmate de kwaliteit van het gebodene afneemt.

Verwend
In Leiden zijn we natuurlijk verwend. Op de opstartfase volgde meteen een periode van ongekende successen. Als de fase waarin het team nu zit de prijzenjacht was voorafgegaan, hadden we hem wellicht anders beoordeeld. Nu weten we wat we missen. En daar worden we een tikje chagrijnig van.
‘Ik mis Toon’, appte een vriend na de laatste wedstrijd tegen Donar. Niet per se omdat hij dacht dat onze bondscoach wel even van de Groningse gigant had gewonnen. Oké, hij heeft een theorie dat ZZ met het heenzenden van de succesvolste coach in zijn historie een vloek over zich heeft afgeroepen. Een soort Curse of the Bambino, waarbij de Boston Red Sox geen prijzen meer zouden winnen omdat ze Babe Ruth aan de Yankees hadden verkocht. Laten we het niet hopen want die vloek hield 86 jaar stand.

Prijzen
Maar ‘Toon’ staat meer voor een tijd waarin ZZ alle prijzen won, en zelfs als het dat niet deed, was het extreem competitief. Vooral in de Vijf Meihal had iedereen het lastig tegen Leiden, en daar waren ‘we’ trots op. Goed, Groningen is dit jaar zo sterk (en daar geniet ik als basketballiefhebber best van) dat je eigenlijk, natuurrampen daargelaten, voor de tweede plek speelt. Prima, zorg dan dat je tweede wordt en dat Donar zich extra op je moet voorbereiden.
Juist dat ontbreekt nu in Leiden. Het is gewoon geen speciaal team. Paul Vervaeck vind ik een goede coach en een prettig mens, maar heeft hij het materiaal waarmee hij zijn ding kan doen? Het wandeltempo waarin ZZ vaak speelt, moet ook hem een doorn in het oog zijn. Vervaeck zelf lamenteerde na de nederlaag tegen Zwolle dat het allemaal zo traag was gegaan. Ik hoorde ongeveer dat als je binnen vier seconden aan de overkant bent, je nog 20 seconden overhoudt om te schieten, maar dat haalt ZZ zelden. Dus strijdt het vaak tegen de schotklok.

Pagina
Daarmee zijn de cijfers die zeggen dat ZZ een van de slechtst schietende ploegen in de DBL is, voor een deel verklaard. Dit team, net als de voorgaande editie, is verkeerd samengesteld. Hoewel ik sommige spelers uitstekend vind, klopt het als geheel niet. Ogenschijnlijk zijn niet alle spelers op dezelfde pagina, om even een lelijk anglicisme te gebruiken, en er hoeven er maar een paar een andere agenda te hebben en de hele boel loopt in de soep.

Budget
JT Tiller legde namens Zwolle onlangs ZZ op de pijnbank en ik vroeg mij hardop af waarom Leiden niet een dergelijke guard op de loonlijst heeft. Het antwoord dat hij te duur was, geloofde ik eerst niet. Zwolle heeft immers een lager budget? Ja maar, zei de kenner naast me, die hoeven niet een tribune in een 50 jaar oude sporthal (ook van het gesteggel over een nieuwe hal wordt niemand blij) af te betalen en voor de trainingsuren betalen ze in het Landstede Sportcentrum ook niet de hoofdprijs. Voor dat geld haal je een knappe Amerikaan. Chips ja, dat is waar ook.

Naief
Niet alles is dus verwijtbaar, althans niet aan de bestuurders van ZZ. Het bestuur verdient nog steeds lof dat het geen geld uitgeeft dat er niet is. Gelukkig blijven ons faillissementen en doorstarts en schuldeisers bespaard. Maar een selectie met spelers die elkaar aanvullen was wel prettig geweest. Ik lees wel eens wat over agentschappen waar wel of juist niet gebruik van wordt gemaakt en dat snap ik – in al mijn naïviteit waarschijnlijk – niet. Als het goed is, spoor je de speler op die je denkt nodig te hebben en dan kijk je wie zijn agent is. Daarbij ga ik dan van een zekere mate van proactiviteit en deskundigheid uit; als club met toch enigszins beperkte middelen ga je natuurlijk niet wachten op dvd’tjes of linkjes die op je bureau ploffen.

Glans
Weer vonden er allerlei spelerswisselingen plaats en weer lijken de prijzen aan de club voorbij te gaan. Met dit Donar in de competitie is dat geen schande, maar toch is de glans er een beetje af. Ik ben benieuwd hoe de club van plan is dit tij te keren. De aan succes verslaafd geraakte fans vragen zich dat waarschijnlijk ook af. De club praat graag over entertainment. Hoewel ik snap dat de niet-kenners ook vermaakt dienen te worden als de bal niet stuitert, komen we in eerste instantie toch voor het basketbal, en dan het liefst voor goed basketbal. Winnend basketbal. Er komt toch niemand naar de hal omdat er in de rust een liedje wordt gezongen of een dansje wordt gedaan? Het beste entertainment was, is en zal altijd blijven een topteam aan het werk te zien.

Laat een reactie achter